Megújulás
Megújulás | Archívum | Ásványkincs.hu
2023 novemberében Bükkábrányban az Önkormányzat kezdeményezésére zajlott a Klímabarát szénipar és fenntartható energiaipar konferencia.
A döntő lépésekhez közeledve – törvénybe iktatódik az EU új nyersanyag stratégiája
Az EU által finanszírozott,  magyar közreműködéssel szerveződött ROBOMINERS projekt 2023. július 31. és augusztus 4. között terepi demonstrációs kísérletet hajt végre az észtországi Kundában, ahol egy nem-hagyományos fosszilis energiahordozó nyersanyagot, a kukkersitet termelik. Nálunk az ilyen típusú nyersanyagot alginitnek, olajpalának nevezik.
Egy hosszabb szünet után a nyár módot ad a hátralékok csökkentésére, egyebek között az asvanykincs.hu honlap kisebb megújítására is. Újraindulunk, itt és a facebook-on is, s remélem, hogy többen fognak csatlakozni társszerzőként, ötletgazdaként, hírszerzőként. Körülnézve a neten, a természeti erőforrásaink,
Folytatjuk az elfelejtett hazai bányákról szóló sorozatunkat. Most egy klassszikus érces terület  egyik valahai vágatába fogunk látogatni, A produktum egyedülálló, mert három szakember összefogásából készültek az anyagok: Berentés Ágnes geográfus-geológus mérnök fotóművész, Dr. Nagy László orvos, amatőr ásványgyüjtő, barlangász, fotós és drónpilota, illetve Prof.emer. Földessy János (az  egykori állami OÉÁ vállalat egykori nyersanyag geológusa, a Miskolci Egyetem TEKH Szakkollégiuma elnöke) közös munkájaként.
Folytatjuk a  hazai bányákról szóló sorozatunkat. Most a legnagyobb nemzeti gödörbe fogunk ellátogatni – s ahol már nincs gödör, ott  helyette erdő és tó van, őzikék, nyulak szaladgálnak.   A cikk  Dr. Nagy László orvos, amatőr ásványgyüjtő, barlangász, fotós illetve Prof.emer. Földessy János (az egykori állami OÉÁ vállalat nyersanyag geológusa) közös munkájaként kerül most a honlapra. Nagy László képei a ma már bezárt és rekultivált déli bányarészről a 3. sz főút menti kilátópontról készültek.
Felderítetlen földgáz tartalékaink vészhelyzetben
A nyelvészetben nemcsak szinonimák vannak, hanem olyan többjelentésű szavak is, ahol egy leírt iráskép mögött több fogalom lapulhat. Az aknák lehetnek például földalatti bányaüregek függőleges megközelítő létesítményei.
Katalin és György már több mint egy évszázada feküdt a 24. sz. főút mentén egy lankás hegy lábánál. Katalin alul, György felül, ahogy ezt a klasszikus misszionárius póz diktálta.
Több alternatív hazai lehetőség ismert,  ezek egyike a mecseki szénhez kötött metán előfordulás.
Lehet még sokak számára meglepő, hogy piaci marketing szövegekben harsány hangú tudományra hivatkozást tapasztalunk. Azonban a tudomány szó általában csupán üres szó marad. Nem kerül említésre az a tudományos tény, megállapítás, természeti/társadalmi törvényszerűség, mely a hivatkozás alapja lenne… Nem is
A mai hazai középiskolások nem érdeklődnek a földtudományok iránt? Ugyan már!  Középiskolája válogatja.
A klímaváltozás és ehhez hozzárendelt dekarbonizáció megindult folyamata lépésről lépésre meglepetések és hatalmas kihívások elé állítja a társadalmat. Az első dermesztő meglepetés a beköszöntő energiaválság, a legújabb pedig az acélgyártás világméretű bezuhanása.
A bauxit egykor hungarikum volt, nemzeti kincs, később lebecsült vörösföld, veszélyes forrása a vörösiszapnak. Ma az európai kontinensen ismét kiemelt fontosságú stratégiai nyersanyag.
Az elkövetkezendő években és évtizedekben azonban már meg is valósulhat az, hogy a Holdon mesterségesen készített építmények is álljanak. Ezen fantasztikus álom megtervezésén és kivitelezésén a tudósok folyamatosan, serényen dolgoznak. Az első lépés mindig a geológusoké és bányászoké.
Egy hosszabb nyári szünet után újra indulunk a nyersanyagokkal kapcsolatos információk feldolgozásával.
Természeti erőforrásaink gazdasági felemelkedésünk alapját adhatják.
A kecske is jóllakik,  a káposzta is megmarad — geotermia vízkivétel nélkül
Ki hinné, hogy egy ilyen ősrégtől ismert anyag is lehet stratégiai fontosságú. Tényleg az, ha például a grafénre, illetve az elektromos hajtáslánchoz szükséges elektródákra gondolunk. Felhasználási köre sokkal nagyobb, mint gondolnánk… a jövő csúcstechnológiai anyagáról van szó
Félfém akitől nem kell félni … –  Az antimon
Hartai Éva c. egyetemi tanárt, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának oktatóját a decemberben a European Federation of Geologists 2020 Medal of Merit érdemérem elismeréssel tüntette ki.
Amiről senki nem  gondolná… – A magnézium is stratégiai nyersanyag.
Nemzeti Park? Nem akadály – Ausztriában a több mint 200 ezer tonna éves érctermelésű Mittersill földalatti ércbánya és a hozzá tartozó feldolgozó üzem az 1970-es évek óta teljes békességben működik a Hoche Tauern Nemzeti Park síparadicsomai között. Így is lehet…
Ma egy tipikusan rejtőzködő kémiai elem kerül terítékre, az indium. Nevét nem Indiáról, sem az indiánokról, hanem a lángfestésének indigókék színéről kapta, 1863-ban ntörtént felfedezése nyomán. Lágy, késsel vágható, de nem ezért szeretjük.