Megújulás
Bányába száll a robotbányász prototípus
2023. július 29.
Földessy János
 • Az EU által finanszírozott,  magyar közreműködéssel szerveződött ROBOMINERS projekt 2023. július 31. és augusztus 4. között terepi demonstrációs kísérletet hajt végre az észtországi Kundában, ahol egy nem-hagyományos fosszilis energiahordozó nyersanyagot, a kukkersitet termelik. Nálunk az ilyen típusú nyersanyagot alginitnek, olajpalának nevezik.

  A kísérletek külszíni bányában zajlanak majd, és jelentős mérföldkövet jelentenek majd a projekt küldetése az ásványi nyersanyagokhoz való európai hozzáférés javítása és az import csökkentése irányában.

  Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet pályázati projektjeként 2021-ben létrejött ROBOMINERS fejlesztő csapatának elsődleges célja az ásványkinyerés elősegítése robot technológiai eszköz fejlesztésével. Ez a stratégiailag fontos fémeket is beleértve döntő fontosságú a folyamatban lévő energetikai átmenet szempontjából, a belső forrásokból az Európai Unión belül. A konzorcium tagja a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, a projekt koordinátora spanyol, a csapat jelentős résztvevői finn, osztrák, német, belga, spanyol, szlován, lengyel kutatóközpontok, egyetemek, termelő vállalatok, és európai szakmai szervezetek.

  A cél elérése érdekében a ROBOMINERS fejlesztői biológiai ihletésű robotot terveznek és építenek kifejezetten bányászati lelőhelyekhez adottságait figyelembe véve. Olyan lelőhelyek jöhetnek szóba, amelyek nehezen hozzáférhetőek vagy viszonylag kis méretűek, illetve ismert nagyobb nyersanyag előfordulások szegélyei.

  A tervezett terepi tesztek  során most mutatkozik be elsőként a  ROBOMINERS projekt első teljes körű prototípusa, amely az  RM1 névre hallgat. A demonstráció célja, hogy  bemutatassa a gép szelektív bányászati képességeit, itt most a mészkő rétegek közé  települt olajpala réteg követésében,

  A kisérletek kulcsszerepet játszanak majd az RM1 prototípus fő funkcióinak validálásában, végső soron előrehaladva a fejlesztésben, a technológiai készenlét (TRL) 5. szintre emelésében. Különféle műveleteket próbálnak ki,, amelyekre a jövőbeni bányászati tevékenységekkel kapcsolatban szükség lehet. A projekt igyekszik kézzelfogható bizonyítékot szolgáltatni annak a fejlesztés sikerességére, illetve a bányászati kitermelési technológiákra gyakorolt lehetséges kedvező gazdasági hatására.

  A mostani kiréletben résztvevő fő intézmények a finn Tamperei Egyetem, és az észtországi TalTech Egyetem, amely az RM1 vezérlés és tapintásérzékelés fejlesztéséért felelősek, illetve. A kisérlet helyszíne az észt Kunda Nordic Tsement AS-bányaüzeme..

  A helyszíni próbák sikeres végrehajtása megalapozhatja a jövőbeni olyan bányászati tevékenységet, ahol kutatás, kitermelés, szállítás ember jelenléte nélkül történhet, emberi erő igénybevétele nélkül, számos különféle ásványi  nyersanyag előfordulás esetében.

  A munkák menete folyamatosan követhető a www.robominers.eu oldalon.

  Projektkoordinátor:  Universidad Politécnica de Madrid (UPM-Car):

  Megosztás