Megújulás | Archívum | Ásványkincs.hu
A nyelvészetben nemcsak szinonimák vannak, hanem olyan többjelentésű szavak is, ahol egy leírt iráskép mögött több fogalom lapulhat. Az aknák lehetnek például földalatti bányaüregek függőleges megközelítő létesítményei.
Mélyművelésű szénbánya nyitását engedélyezték Nagy Britanniában
Megjelent és online letölthető az EU kutatási intézete, a Joint Research Centre által szerkesztett kiadvány „Recovery of critical and other raw materials from mining waste and landfills” (Kritikus és egyéb nyersanyagok kinyerése bányászati hulladékokból és meddőből).
Norvégia szénalapú energia importra kényszerül.
Arról, hogy tengerek szétnyílnak, már a Biblia is írt, kissé más vonatkozásban. A rudabányai példa bibliainál sokkal idősebb, 240 millió éves.
Elment a magyar érckutatás egyik meghatározó egyénisége.
Nagy nemzetközi és hazai érdeklődés mellett rendeztek konferenciát Recsken.
Nióbium, berillium, hafnium és társai a mecseki feketeszénben
Máig folynak jövőbe mutató érckutatások az ország egyik kihasználatlan kincsestárában.
Már több cég is e lehetőség elérésének küszöbére jutott.
A nyersanyag kitermelés iránti fokozódó igények minden nap újabb kihívások legyőzését teszik szükségessé.
Magyarország nagy ütemben termeli ki és pazarolja el a kiváló földtudományi szakembereket. Egy ma már csak egykorinak nevezhető kiváló hazai földtani iskola újabb sikeréről lehetett olvasni a szaksajtóban.
UNEXMIN – ez a rövidítés egy széles nemzetközi együttműködésben készülő európai fejlesztési projektet takar.
A bányászati szakma egyik nagy álma olyan fémtermelés, amihez nem kell a föld alá menni, és amelynek nincs méretes külszíni lábnyoma sem.
Újabb szakmai interjú jelent meg az Észak-ban a folyadékbányászat jövőjéről.
A Miskolci Egyetem két tanára adott a közelmúltban interjút az Észak-nak.
Már készülnek a bányagépek egy új felszíni nyersanyag előfordulás meghódítására. A terület kiválasztás olyan jól sikerült, hogy a lakosság itt biztosan nem tiltakozik a bányászat miatt.
A foci EB magyar sikereiben élve számbavesszük, hogy mit is köszönhet a hazai foci a bányászatnak és földtannak és fordítva, milyen tanulságok származnak a foci újjáéledéséből a bányászatra. Erőltetettnek tűnhet ez a kapcsolat keresés, de valójában nem az.
A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, személy szerint dr. Hartai Éva egyetemi docens a koordinátora annak az európai kutatási projektnek, ami a geotermiával összekapcsolt ércbányászat kifejlesztésével foglalkozik.