Megújulás
Vízalatti bányarobot EU-s rendszámmal – miskolciak a fejlesztésben
2017. február 16.
Földessy János
 • UNEXMIN – ez a rövidítés egy széles nemzetközi együttműködésben készülő európai fejlesztési projektet takar.

  A kontinensen számos felhagyott, vízzel elárasztott földalatti bányatérség, üreg, barlang van, amelyekről sem rajzok, sem egyéb információk már nincsenek. Ha továbbkutatás, vagy ártalmatlanítás, veszélyelhárítás miatt ezekről információt kellene gyűjteni, az egyetlen megoldás a víz kiszivattyúzása, amely költséges, és sokszor műszakilag sem lehetséges, például a kiemelt víz felszíni elhelyezésének problémái miatt.

  Ezt hidalja majd át az a robot műszer, amely tengeralattjárókhoz hasonlóan víz alá merül, és kutatóhajókhoz hasonlóan adatokat gyűjt és rögzít. Nem akadály előtte az ismeretlen útvonal, melyet rögzít, és ezt memorizálva jut vissza a kiindulási pontra. A kiálló alkatrészek nélküli gömb alak azért látszott a legcélszerűbbnek, mert az elárasztott bányákban a bent hagyott szerelvények, berendezések miatt jelentős az elakadás veszélye.

  A fejlesztésben számos szervezet vesz részt, Spanyolország, Portugália, Finnország, Szlovénia, Egyesült Királyság egyetemi és vállalati kutatócsoportjaival. A projektet a Miskolci Egyetem vezeti,  dr. Zajzon Norbert koordinátorként  építi és tartja a kapcsolatot a  párhuzamos fejlesztéseket végző partnerekkel.

  A 2020-ra elkészülő UX-1 lesz az első prototípus, amely képes lesz az elárasztott bányák felmérésére, mintázására, térképezésére, akár 500 m vízoszlop nyomása alatt.  Az egyik látványos eredmény a navigálható úszótest megépítése, amely a finnországi Tampere egyetemén készül. A mellékelt videón – egyelőre még medencében és pórázon – már működés közben látható a 60 cm átmérőjű, gömb alakú vízalattjáró robot teste, amelyet majd számos fedélzeti műszerrel és adatgyűjtővel szerelnek majd fel. Ha üzembe áll, valószínűleg Magyarországon is számos munka várja, hiszen elárasztott bányákban sokkal gazdagabbak vagyunk, mint működőekben.

  Forrás: unexmin.eu

  A cikkhez kapcsolódó link: https://www.youtube.com/watch?v=P9OaIHRc-Fg

  Megosztás