Gazdaság
Gazdaság | Archívum | Ásványkincs.hu
A Professzorok Batthyányi Köre a szellemi életünk egyik komoly hagyománnyal rendelkező civil motorja. A szervezetben az Energia munkacsoport  hagyományosnak mondható Mennyi? Mi mennyi? rendezvénysorozatát Prof. Szarka László, az MTA tagja szervezi és fogja össze.
A Miskolci Egyetem Földtudományi és Környezettudományi Kara Természeti Erőforrások Szakkollégiuma Kutatócsoportot alapított, hogy feldolgozza és közzéadja a  magyarországi információkat, a Criticel program 2014-es lezárulását követő időszak új ismereteivel, illetve a 14-ről 34-re bővült elemlista új tagjaival.
Magyarországi TEKH multimédia-adatgyűjteménye
Magyarország ásványkincsekben szegény ország. Legalább is ezt hiszi magáról. Nem foglalkozik azokkal az anyagokkal, amelyek esetleg a lábunk alatt hevernek, csak jobban meg kellene őket nézni.
Minden negyedévben érdeklődéssel olvasom át a KSH statisztikai jelentéseit, amelyek mégiscsak valamennyire adatszerű tájékoztatást adnak a dinamikusan dübörgő gazdaságunk helyzetéről és változási irányairól. Most a rövidített verzióra jutott idő, a Forbes-ben megjelent összegzés alapján.
Az ország egyik legjobb kockázatelemzője, a BME professzora és a Paks-2 egyik első irányítója hívta fel a figyelmet egy különös figyelmet igénylő, valószínűleg emberi beavatkozás által kiváltott szeizmicitásra
A világ halad, a magyar szekér marad… Pató Pál úr nem foglalkozik a nyersanyagokkal.
Rövid összefoglalás az IEA 2022-es helyzetértékeléséről,és 2022-2025 közötti időszak előrejelzéséről.
1994-et mutatott a naptár, és én egy bérelt kocsivál álltam sorba Kubában egy benzinkútnál, hogy dollárért dízelt vehessek. Még 500 km út volt előttem.
Az elmúlt hónapok legfontosabb világméretű tanulsága, hogy a házunk táján megtalálható energiahordozók, nyersanyagok, akár elsődleges, akár másodlagos forrásokból, rendkívül értékesek. Ha ezt felismerjük, nagyon sok tennivalónk lesz, a függetlenedés irányába komoly lépéseket tehetünk. Ha nem, akkor marad a didergő félelem a kilátástalan jövőtől.
A vg.hu  és a telex.hu 2022. augusztus 18-án részletes cikket közölt a Békés megyei Nyékpuszta földgáz előfordulásáról.
Érdekes hely lehet ez a magyar közigazgatás – politikusok utasítják a szakminisztert a többlet termelés biztosítására. Én olyan öreg vagyok, hogy már hallottam ilyet óvodista koromban.
Hallgatom a reggeli híreket és nem hiszek a fülemnek, újraindul a barnaszén bányászat. Azt hittem, még nem ébredtem fel, és ezért a kedvenc hírcsatornáimhoz szaladtam, de nem csalás,nem ámítás, a hír valós. Felelős állami vezető nyilatkozott arról, ez a cél, s ennek megvalósítására miniszteri biztos fog felügyelni.
Keskeny nyomtávú villanyvonattal suhanva a föld alatt Folytatjuk az elfelejtett hazai bányákról szóló sorozatunkat. A produktum egyedülálló, mert három szakember összefogásából készültek az anyagok: Berentés Ágnes geográfus-geológus mérnök fotóművész, Dr. Nagy László orvos, amatőr ásványgyüjtő, barlangász, fotós és drónpilota, illetve Prof.emer. Földessy János (az egykori állami OÉÁ vállalat egykori nyersanyag geológusa) közös munkájaként. Az elmúlt néhány évben, korszerű eszközökkel készült földalatti és felszíni, illetve drónról készített felvételeket néhány egyéb anyaggal, földtani és bányászati magyarázattal, adatokkal, archív felvételekkel egészítettük ki. Egyedülállóak, és izgalmas, feltáratlan ásványtani, földtani kérdésekre utalnak az UV megvilágítással készült felvételek, melyekből néhányat itt is bemutatunk.
Az EU nyersanyag információs szolgálatának összefoglalója az ukrán-orosz háború nyersanyag ellátásra gyakorolt hatásairól
A bizottság szerint a bányatörvény módosításai, ellentétesek az átláthatóság elvével, és nincsenek összhangban a koncessziós irányelv szerinti kötelezettségekkel.
Szinte kezdem elveszteni a reményt abban, hogy stratégia alkotó szakmai döntéshozóink majdan  tájékozódnak a hazai nyersanyag források adta lehetőségekről.
A hiányzó nemzeti nyersanyag stratégiánk mielőbbi kiépítéséhez szeretnék hozzájárulni az alábbi gondolatokkal
Egy világméretű felmérés készült az Ernst and Young megrendelésére a beruházások jövőbeli kilátásairól. A kérdésekre 53 ország 2000 vállalati vezetője válaszolt.
dr. Fodor Béla geológusmérnök, az ország ásványvagyon nyilvántartásának egykori vezetője váratlan hirtelenséggel 2022. január 17-én elhunyt.
Az évvégi világgazdasági összegzésekben az elmúlt évtizedek során soha nem kapott olyan szerepet a nyersanyagok kérdése, mint a 2021 és 2022 évek fordulóján.
Dr. Dank Viktor Állami Díjas geológus, az OKGT, MOL főgeológusa, vezérigazgató helyettese, a KFH volt elnöke, a MFT egykori elnöke 2021 december 7-án távozott 96 éves korában az örök olajmezőkre.
Elnézést kérünk, a cím hiányos, írás közben áramkimaradás volt. A cím helyesen: Magyar Nap és Atom…. Szén nélkül?
Kutass tovább a Gazdaság rovat tartalmai között

Ezen eszköztár segítségével dátum, kategória, és cimke alapján is szűrést végezhet a Gazdaság rovatban található tartalmakra vonatkozóan. Amennyiben általánosan tartalmi oldalak között keres a fejlécben található kereső eszköz lehet segítségére.

Dátum
Kategóriák
Cimke felhő