Gazdaság
DübörGEO gazdaságunk
2024. február 16.
Földessy János
 • Minden negyedévben érdeklődéssel olvasom át a KSH statisztikai jelentéseit, amelyek mégiscsak valamennyire adatszerű tájékoztatást adnak a dinamikusan dübörgő gazdaságunk helyzetéről és változási irányairól. Most a rövidített verzióra jutott idő, a Forbes-ben megjelent összegzés alapján.

  A február 13-i KSH jelentés nem ad okot kitörő örömre, még a hurrá-optimista elemzők is stagnálást vetítenek előre az év-végi  tragikus zuhanás után, az és év további részére lefelé módosítják a becsléseket. Nyilván ennek ezer oka van, amelynek politikai vonatkozásait se időm se kedvem se tehetségem méltatni. Vannak viszont a jelentésben olyan, a bányászatra vonatkozó adatok, amelyek figyelmet érdemelnek.

  A december havi -13.7 %-os ipari termelés csökkenésben a bányászat -52 % súllyal szerepel, energiaipar -25 % csökkenéssel. Éves szinten a- 5,5 %-os csökkenésben a bányászat -31%, energiaipar –23%-kal szerepel. Ez nyilvánvalóan az építőanyagok iránti csökkenő igénnyel magyarázható.

  Viszont miközben csökkent az ipar belföldi értékesítése is -11,7 %-kal, kokszgyártásunk és kőolaj-feldolgozásunk növekedett (???) 16,4 %-kal, főleg belföldi piacra. Ettől lebénultam. Kérem mondja már meg valaki, hogy ha az exportunk csökken,  ipari termelésünk csökken,  feldolgozóiparunk csökken, üzemanyag fogyasztásunk csökken, a klíma pedig melegszik,   hová tűnik belföldön az import nyersanyagokból termelt, ugrásszerűen megnövekedett mennyiségű koksz és üzemanyag?

  A megnövekedett koksz termelés valószínűleg a kőolajfeldolgozáshoz kapcsolódik. Nézi valaki ennek a mikroelem tartalmát (pl. vanádium), Ezek a tételek biztosan nem hazai ásványi nyersanyagok feldolgozásából származnak (Bár kokszolható szenünk lenne éppen).

  Valahol az egyenlegben nem lehet tisztán látni. Különösen kiütközőek ezek a számok, ha a Zöld Átmenet máig lobogtatott zászlaján keresztül nézzük őket,  hiszen csökkenő minden egyéb mellett a vas és acél országának legkevésbé sem szivárványos sziluettjét vetítik fel. És akkor a dübörgés?….  Mindenesetre gyorsan kinézek az ablakon.

  https://forbes.hu/uzlet/ipari-termeles-visszaeses-ksh-jelentes/

  Megosztás