Gazdaság
Reng a föld a békési vonalakon – hír és cáfolat
2023. augusztus 29.
Földessy János
 • Az ország egyik legjobb kockázatelemzője, a BME professzora és a Paks-2 egyik első irányítója hívta fel a figyelmet egy különös figyelmet igénylő, valószínűleg emberi beavatkozás által kiváltott szeizmicitásra

   

  Az ország egyik legjobb kockázatelemzője, a BME professzora és a Paks-2 egyik első irányítója hívta fel a figyelmet egy különös figyelmet igénylő, valószínűleg emberi beavatkozás által kiváltott szeizmicitásra (https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230828/aszodi-attila-surgos-vizsgalatokra-van-szukseg-a-magyarorszagi-foldrengesek-miatt-635933).

  A Szarvas-Kondoros-Mezőberény-Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben augusztusban egy hét alatt nagyon nagy számú, összesen 99 darab földrengés pattant ki.  A rengések sekély fészkűek, magnitúdójuk többnyire kicsi, de jelentkezett már 4-es rengés is. A szeizmológiai obszervatórium 2018. illetve 2013-as (5 illetve 10 évvel ezelőtti) bulletinjeiben nincs nyoma hasonló gyakoriságú és magnitúdójú szeizmicitásnak ezen a területen.

  230809szeizm

  A területen jelentős volumenű geotermikus kutatás, kitermelés, és szénhidrogén kitermelés (Corvinus terv) folyik. A szeizmikus obszervatórium honlapjáról letölthető térkép alapján ezek egy szük területre koncentrálódnak.

  Megköszönve Aszódi  professzor figyelem felkeltő elemzését, csatlakozom az aggódó szakemberek sorához, és hiányolom, hogy a szakmai szervezeteink eddig még nem jelezték ezt a jelenséget  Igen lényeges, hogy az illetékes szakemberek, intézmények  a különféle politikai és gazdasági nyomástól függetlenül sürgősen keressék meg ennek a szeizmicitásnak (1) a kiváltó okát, (2) az előrejelezhető jövőbeli eseményeket és ezek nagyságrendjét.

  Az MVM nyilatkozatban cáfolta a kutatási tevékenységük és a szeizmicitást közötti összefüggésről szóló fenti elemzést (https://mvm.hu/hu-HU/Media/MediaTartalmak/Hirek/2023_0831_Corvinus_projekt_foldrenges):
  A Corvinus projektben résztvevő vállalatok, az MVM CEEnergy Zrt. és a Horizon General LLC. kijelentik, hogy semmiféle összefüggés nincs a Corvinus projekt kivitelezése és az elmúlt hetekben regisztrált magyarországi földrengések között . A tájékoztatásban leszögezik: a feltételezés egyebek mellett a helyszínek közötti távolság miatt és a békési gázmezőn folyamatosan végzett kötelező mérések szerint is téves, alaptalan.
  Megosztás