Megújulás
A Mátra aranyérc telérei a jövő érctestjei?
2022. augusztus 05.
Földessy János
 • Folytatjuk az elfelejtett hazai bányákról szóló sorozatunkat. Most egy klassszikus érces terület  egyik valahai vágatába fogunk látogatni, A produktum egyedülálló, mert három szakember összefogásából készültek az anyagok: Berentés Ágnes geográfus-geológus mérnök fotóművész, Dr. Nagy László orvos, amatőr ásványgyüjtő, barlangász, fotós és drónpilota, illetve Prof.emer. Földessy János (az  egykori állami OÉÁ vállalat egykori nyersanyag geológusa, a Miskolci Egyetem TEKH Szakkollégiuma elnöke) közös munkájaként.

  A helyszinről most csak ködösítve szeretnék beszélni, mert a hely száz évnél is idősebb épített műemlék, bár a létesítményből a felszínen alig látszik  valami. De védelme és a személyes biztonság miatt  nem lenne szerencsés, ha valaki a mélybe látogatást a látottak hatására ismételné meg.

  A  bányászat legkorábbi szakasza a telérek felszínközeli részének feltárásával kezdődött, ezek ismert részeit a gyöngyösoroszi bányászat iparszerű kialakítása kezdetéig jórészt letermelték, s egy ilyen bányarészben készültek a mellékelt fényképek.

  Jellemzően semmiféle földtani kutatás nem előzte meg akkoriban termelés indítását, a 2000-es évek elején végzett felszíni újramintázás meglepően magas arany (0,4 oz/t) és ezüst koncentrációkat is mutatott ezek hányóin és környezetében. A Mátra teléreit feltáró vágatokat többnyire a rekultivációs programok már járhatatlanná tették, az itt látható képek megismétlésére nincs most mód. Küszöbön áll viszont az a robotbányászati technológia , amelynél kisméretű, de nagyértékű érctestek kitermelése emberi beavatkozás nélkül, minimális lábnyommal lehetséges lesz . Ebben a széles nemzetközi részvétellel megvalósuló fejlesztésben miskolci szakemberek is résztvesznek (robominers.eu) .  Erre készülve a Mátra telérei is szerepelhetnek majd a menűben.

  A Gyöngyösoroszi bányaterületet 1945-ben vette meg az állam az akkori tulajdonos Urikány-Zsilvölgyi RT-től, majd 1949-től kezdődött a bányák feltárása, üzembe helyezése, a párthatározatokkal kormányzott országban, pártutasításra.  Ettől minden a fejére állt, először döntötték el,mennyi ércet kell termelni, majd megindult a termelés, később létrejött egy ércfeldolgozó mű, később nagymélységű fúrásokat mélyítettek le, és végül az egészet felszínen is megmintázták, azaz a munkák sorrendje a logikusnak pont a fordítottja volt, s ezért az ércbányászatot az elemekkel, az érccel, a tervszámokkal folytatott harc jellemezte.  A hegység így ma lényegében alig megkutatva áll a   jövő számára. A történetnek erről a szakmai részéről bővebb információt találhat az érdeklődő a néhai Dr. Kun Béla, az üzemet alapító főmérnök tollából (https://mek.oszk.hu/09700/09718/index.phtml).

  lefalazott bejárat

  A több mint száz éve felhagyott tárók bejáratát már befalazták.   A vágatok viszont a falazat mögött valószínűleg épen állják az idő múlását. Első képünkön a befalazott kűlszíni bejárat, második képünkön pedig a bejárat mögötti egyik  vágat látható, nagyon attraktív vasas,mangános bevonatú szulfát,karbonát  cseppkövekkel.

  levag2

  Maga az egykor bányászott telér kb. 1 méter szélességű volt, így a vágatok nagy részébe is csak oldalazva fér be egy ember (3.  kép)  Az érc, amelyet kitermeltek, a szürke színű, kőzet töredékeket tartalmazó hasadék  kitöltő anyaga volt, ami a hegység  mozgása során keletkezett repedésekben,  a  vulkáni működés forróvizes, oldott fémeket tartalmazó szakaszában igyekezett a felszín felé.

  levag3

  A vágatok több szintjét ma már nem járható, de a régi ácsolatokat még részben megörző függőakna köti össze (4. kép).  A vágatok bejárható részei még további gyönyörúségeket tárnak a látogató elé.

  levag4

  A  káprázatos természeti kincs és ipari műemlék együttes Csipkerózsika álmát alussza, s olyan kreatív hatósági szakemberekre, turisztikai befektetőkre, illetve megvalósító  mérnökökre vár, akik szépségeit a nagyközönség számára is biztonságos módon tudják látogatható, akár oktatásra is alkalmas  létesítményként majd  bemutatni.

  Megosztás