Megújulás
Újabb geotermikus erőmű épült Kiskunhalason
2021. március 12.
Földessy János
 • A kecske is jóllakik,  a káposzta is megmarad — geotermia vízkivétel nélkül

  Az index.hu híradásából értesültünk, Magyarországon épült meg  a világ első olyan zárt ciklusú, geotermikus hőtermelő erőműve, amelyet egy meddő, sikertelen olaj- és gázkutató fúrásból valósítottak meg.

  A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által 81,84 millió forinttal támogatott, fél megawatt teljesítményű minihőerőmű 20-30 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttes vagy egy-másfél hektár területű üvegház fűtését tudja ellátni a következő években.

  A négy év alatt kifejlesztett „WeHEAT” (Wells for Heat Exchanging Advanced Technology) típusú technológia a használaton kívüli mélyfúrások újrahasznosítását teszi lehetővé a rétegvíz kitermelése nélkül. Így egy geotermikus beruházás új mélyfúrás nélkül, az átlagos másfél-két milliárd forintos költség mintegy tíz százalékából megvalósítható.

  A teljes egészében zöld, megújulóenergia-termelő rendszer nagy lehetőséget jelenthet az önkormányzatoknak, az agrárszektornak és magánvállalatoknak, mert Magyarországon csaknem kilencezer fel nem számolt potenciális mély kút van, ezek egy része alkalmas a technológia befogadására, hogy utána szinte lenullázható legyen a közintézmények, a gyárépületek vagy a lakások fűtésszámlája.

  Forrás:

  https://index.hu/gazdasag/2021/03/12/beruhazas-fejlesztes-nemzeti-kutatasi-fejlesztesi-es-innovacios-hivatal-gaz-hoeromu-olaj/

  Megosztás