Megújulás
Antimonit- Rudabánya/Deákbánya Fotó: Tóth László
KRITIKUS NYERSANYAGAINK MARATON 13.
2021. január 12.
Földessy János
 • Félfém akitől nem kell félni … –  Az antimon

  Mély gazdasági válság van, a vak is látja. A kilábaláshoz források kellenek, bőséggel. Vannak határainkon belül feltáratlan forrásaink, részben természeti erőforrások, de ezek jelentősége nem jut el a döntéshozók tudatáig. Van szakmai szolgálatunk, de a nyilvánosságot kapott információk szerint  még nem foglalkozik a kritikus nyersanyagok kutatásával.  Fussuk együtt végig ezért ezt a maratont, meglévő adataink összegzésével.  hogy köztudottá váljon ásványkincseink értéke, és megszünjön az érckutatások egy évtizede bevezetett zárlata. Segíteni szeretnék a Szolgálatnak, hogy teljesíteni tudja küldetését és szolgálja kutatásaival az ország adófizetőit.

  Az EU 2008-ban még 14, jelenleg már 30 különféle stratégiai fontosságú nyersanyagot tart számon, amelyek ellátása az Unión belül jelentős kockázatú. Ebből itthon nagyszámú anyagfajta jelenléte ásványi formában ismert, de ismeretessége elégtelen a kitermelés gazdaságosságának megitéléséhez.Ezeket vesszük sorra a sorozatunkban. Csak egy-két hivatkozást közlünk, a többi hivatkozás ezekben megtalálható.

  Miért fontos?

  Az antimon (Sb) félfém, azaz több szempontból fémként viselkedő de rideg anyag, az arzén unokatestvére. Szürke eminenciás, a hétköznapi életben alig hallunk róla, de acél szilárdításban (golyóálló páncélzatban, lőszerek hüvelyében, stb) igen nagy szerepet kapó katonai ipari alapanyag. Töltőanyagként, tűzveszély csökkentőként, pigmentek adalékaként, és még számos egyéb formában használják.  A termelés 87 %-a Kínából származik, a maradékon Oroszország, Tadzsikisztán és Vietnam osztozik. Jelenleg 6 USD/kg szinten mozgó 98.5% tisztaságú antimon mellett a trioxid termékek alkalmazása széleskörű.

  Hazai elsődleges dúsulások

  Sok helyről ismerünk magas antimon tartalmú szulfidokat (tetraedrit, egyéb szulfosók) ércekben, ezek azonban sehol  nem ismertek ipari szintet elérő dúsulás formájában (Igaz, elemzések  sem készültek). Mégis van több olyan lelőhely, ahol az antimon melléktermékként jelentős értékű lehet. Sőt, az antimony jelenléte nyomravezetője lehet például jelentős ezüst dúsulásoknak. A teljesség igénye nélkül – de saját ismereteim alapján – elsőként Rudabányát kell kiemelni, ahol két területen (Andrássy-1, Polyánka, illetve Deák bánya) gyakori ásvány, de csak egy helyről van koncentráció adat (1000 ppm körüli Sb és 220 ppm Ag,  önmagában kb 150 USD/tonna értékű dúsulás). Jelentős – és nem vizsgált – dúsulások vannak a Tokaj hegységi medencék hidrokvarcitjaiban és limnokvarcitjaiban (Hercegköves-Rátka, Erdőbénye), a Mátrában Mátraszentimre, Gyöngyösoroszi és Üstökfő epitermális kvarc-kalcedon teléreiben, és a Velencei hegység Meleghegy-Likaskő érces zónáiban. Alig elemzett, de biztosan jelentős komponens az antimon a Lahóca-Lejtakna érctestjének felső, ezüst gazdag zónáiban, ahol az ezüst tartalom az 1000 g/t-t is eléri.

  Hogyan tovább?

  A gazdasági potenciál szempontjából legfontosabb előfordulások azok, amelyeknél a fő értékhordozó koncentrációja (pl.réz, Pb-Zn) már a megtérülés környékére pozicionálja az ércesedést, s a dúsult antimon tartalom egyúttal Ag kinyerését is valószinűsíti.

  További információ

  http://kritikuselemek.uni-miskolc.hu/files/files/egyetem10_vegso_okt26.pdf

  http://kritikuselemek.uni-miskolc.hu/files/files/CriticEl_1_Monogr%C3%A1fia_k%C3%B6tet(1).pdf

  http://geomania.hu/asvany.php?asvid=8&oldal=8

   

  Megosztás