Gazdaság
Századvég akták – Energia, Környezetvédelem, Vagyongazdálkodás 3.
2017. május 24.
Földessy János
 • A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számára a kormány közeli Századvég cégcsoport által 2012 és 2015 között készített tanulmányok elérhetővé váltak az interneten. Az energia-gazdálkodás, vagyongazdálkodás, természeti erőforrások, környezetvédelem témájú tanulmányokat letöltöttük, és ezeket a dokumentumokat a honlapunkon rövid értékelés kíséretében sorozatban közreadjuk:

  3. Vagyongazdálkodás – 2012. szeptember

  A 22 oldalas tanulmány az ásványi nyersanyag/energiahordozók témakörben egy fontos információt tartalmaz, az E.On gáztárolók állami megvásárlásának előzetes véleményezésével. Az akkor még csak terv formájában megfogalmazódott állami tulajdonszerzés végül 2013 márciusában valósult meg, 870 millió Euro áron. A német tulajdonos számára a Századvég véleménye szerint az aktuális gázpiac pangása mellett a hatósági árrögzítés tette gazdaságtalanná a kereskedelmi gáztározókat.

  Az előzetes értékelésben említi a Századvég az 1986-tól működő és 2015-ben lejáró gázimport szerződés hatását. Végül a szerződés utóélete számunkra előnyösen alakult, a 2015-ig le nem hívott kontingensek átütemezési lehetőségével, melynek révén 2020-ig évi 4 Mrd köbméter import vált lehetségessé a 245 helyett 200 USD/ezer köbméter áron.

  Említi a tanulmány, hogy a fokozott állami szerepvállalás nincs összhangban az EU energetikai vonatkozású alapértékeivel, s előre jelzi az e téren várható politikai konfrontációk lehetőségét.

  A teljes tanulmány itt tölthető le.

  Korábbi ide kapcsolódó anyagaink:

  http://asvanykincs.hu/gazdasag/szazadveg-aktak-energia-kornyezetvedelem-1/

  http://asvanykincs.hu/gazdasag/szazadveg-aktak-energia-kornyezetvedelem-vagyongazdalkodas-2/

  Megosztás