Gazdaság
Századvég akták – Energia, Környezetvédelem, Vagyongazdálkodás 2.
2017. május 06.
Földessy János
 • A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számára a kormányközeli Századvég cégcsoport 2012 és 2015 több mint négyszáz tanulmányt készített, amelyek közérdekű adatigénylés nyomán elérhetővé váltak az interneten a vs.hu és a tasz.hu honlapokon. A tanulmányokhoz kapcsolódó politikai kommentek és felhangok értékelésétől és értelmezésétől eltekintünk, de az energia-gazdálkodás, vagyongazdálkodás, természeti erőforrások, környezetvédelem témájú tanulmányokat letöltöttük, és ezeket, mint a kormány által elfogadott dokumentumokat, a honlapunkon rövid értékelés kíséretében sorozatban közreadjuk:

  2. Vagyongazdálkodás – 2012. május

  A 21 oldalas tanulmány a nemzeti és az állami vagyon kezelését és értékelését elemzi és elsődlegesen az Országleltárral, azaz az ország vagyonának felmérési szempontjaival foglalkozik.   Számos, az állam tulajdonában lévő vagyonelem szerepel a munkában. A szakágaink szemszögéből levonható legszomorúbb következtetés, hogy ásványi nyersanyag vagyonunk nincs a leltár listán. Szintén nem szerepel a szakág a dolgozatban felsorolt nemzetgazdasági szempontból jelentőségű gazdasági társaságcsoportok között, feltehetően amiatt, mert erre vonatkozóan a tanulmány szerzői nem kaptak információt. Az interneten ma felkeresett, máig elkészült Országleltár utalást sem tartalmaz adatot az ásványvagyonra vonatkozóan.    Bevételi oldalon sem jelenik meg a tanulmányban az ásványvagyon után szedett bányajárulék, valószínűleg azért mert ez adóként kerül behajtásra „megkerülve” a vagyonkezelőt.

  A tanulmány kitért arra, hogy a természeti kincsekkel való gazdálkodás hasznosításának kidolgozása jelentős lépés lehet majd a következő három évben (azaz 2012-től 2015-ig).  Az idő megcáfolta ezeket az akkori várakozásokat, 2017-ig nem sikerült az ásványvagyon gazdálkodás stratégiáját megalkotni.

  Így már érthető az is, hogy az országleltárt karbantartó és fenntartó MNV Zrt költségvetésének kiadási oldala a tanulmány szerint a nemzeti ásványvagyon karbantartására, bővítésére sem allokál forrásokat.  Ezt alátámasztja az MNV Zrt 2010 évi rábízott vagyoni beszámoló tanulmányban hívatkozott táblázat sorozata, amelyben többek között szerepel az ország közút hálózata, a termőföld vagyon, nincs említés viszont az ásványi előfordulásokról, sem azok bevételteremtő képességéről.

  Úgy látszik, aminek nincs vagyongazdálkodási stratégiája, annak nincs jövőképe, ami értéknek pedig nincs pénzben kifejezett mértéke, annak a kormányzati tervekben becsülete sincs, mintegy tanulságként a szakmáink vezetése számára.

  A teljes tanulmány itt tölthető le.

  Korábbi ide kapcsolódó anyagaink: http://asvanykincs.hu/gazdasag/szazadveg-aktak-energia-kornyezetvedelem-1/

  Megosztás