Gazdaság
Századvég akták – Energia, Környezetvédelem 1.
2017. május 01.
Földessy János
 • A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számára a kormányközeli Századvég cégcsoport 2012 és 2015 több mint négyszáz tanulmányt készített, amelyek közérdekű adatigénylés nyomán elérhetővé váltak az interneten a vs.hu és a tasz.hu honlapokon.

  A tanulmányokhoz kapcsolódó politikai kommentek és felhangok értékelésétől és értelmezésétől most eltekintünk, de az energia-gazdálkodás, természeti erőforrások, környezetvédelem témájú tanulmányokat letöltöttük, és ezek közül az honlapunkon rövid értékelés kíséretében sorozatban közreadjuk:

  Vagyongazdálkodás – 2012. április

  A 27 oldalas tanulmány a nemzeti és az állami vagyon kezelését és értékelését elemzi. Az ásványi nyersanyag kutatással, kitermeléssel és a természeti erőforrásokkal foglalkozó ágazatok számára az a legfontosabb, ami a tanulmányokban nem szerepel: nem található meg az ország ásványi nyersanyag vagyona – sem felsorolásként, sem értékét tekintve – az ország számbavett vagyonelemei között. Vagyonkezelői sincsenek nevesítve. Egyetlen utalásként – a föld méhének kincsei természetes előfordulási helyükön – az alaptörvény idézetében szerepelnek. Ez arra utal, hogy a  Századvég kutatói számára sem ezeknek a vagyonelemeknek a megléte, sem az értéke nem volt tiszta – a vagyonnal való gazdálkodásra sem tesznek később utalást a nemzeti vagyonpolitika fejezetében.  A szakma számára levonható tanulság az, hogy az ásványvagyon értékét – akár a természetvédelemben a védett kerecsensólymok és bánáti bazsarózsa eszmei értékét – forintosítani kell, különben  a döntéshozók számára nem válik világossá, hogy mit is jelenthetnek a föld méhének kincsei más vagyonelemekhez hasonlítva.

  A teljes tanulmány itt tölthető le.

  Megosztás