Gazdaság
forrás: Komló Média
Zavarok a kormányzati szénstratégiában
2018. december 09.
Földessy János
 • Fejlesszük vagy visszafejlesszük a szén felhasználásunkat? A különféle kormányzati irányokból eltérő szelek fújnak.

  Mintha tegnap lett volna – a tavalyi év végén a magyar kormány megbízásából született A hazai szénvagyon és hasznosítási lehetőségei   címet viselő több száz milliós  projekt, az NFM megrendelésére, egy kormányszerv (MBFSZ), és több egyetem közreműködésével. Kötet, konferencia készült, és a szakma komolyan vette a szénnel kapcsolatos komolyabb kutatásokra való felkészülést.

   

  Ezt követte az a hír (2018. július 27) , hogy a kormány elfogadta az Energetikai ásványvagyon hasznosítási és készletgazdálkodási cselekvési tervet.  Ez a terv  különféle változatokban már hét éve keringett a közigazgatás univerzumában, és most került rá legfelső jóváhagyó pecsét. Érdekessége, hogy teljesen figyelmen kívül hagyta az előbb említett projekt eredményeit és ajánlásait, és szinte szó szerint követte a korábbi 2011-es munkaközi változat szövegezését. A tervben részletesebb kifejtésre kerül a szén ásványvagyonnal kapcsolatos kutatási-fejlesztési lépések sorozata, amelyből több  már az előző projekt során megvalósult.

   

  Ráerősített a szénbányászat jövőjének pozitív stratégiájára az, hogy a kormány kétéves késést 2018. november elején jelentett be az ország jövőbeli alaperőműve, a Paks-2 beruházási munkáira, 2032. évi új céldátummal.

   

  Ehhez képest a klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár (ITM) 2018. november 20-án adott interjújában 2030-ban jelölte meg a szénalapú energiatermelés teljes kivezetését  a magyar energia mixből.

   

  Hiába osztok, szorzok, valami nekem nem jön össze ebben a történetben. A Paks-2 alaperőmű bővítés indoklása a növekvő energia igény, energia biztonság fenntartása volt, de ez a beruházás a jelenlegi állás szerint késik. A már most jól látható kétéves biztonsági hézag az atomerőmű belépése (2032) és a lignit kilépése (2030) közötti időszakban ezért létezni fog, kérdés, hogy milyen veszélyekkel.  Milyen más, talán a közvélemény által nem ismert program fogja ezt eltüntetni? Van valami egységes elképzelés, vagy ez minisztériumonként változó? Vagy jönnek majd az áramkorlátozások?   Választ várunk „Aggódó Állampolgár” jeligére.

  Megosztás