Gazdaság
Újabb monografikus összefoglaló a magyar ásványi nyersanyagok területéről
2018. július 17.
Földessy János
 • A „Szénhidrogének Magyarországon” című könyv a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kiadásában, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat közreműködésével született meg.

  A kötet szerzői között túlnyomó többségében az MBFSZ szakemberei találhatók, a szerkesztő Kovács Zsolt, a műszaki szerkesztő Piros Olga.  A kötet ezer példányban került kinyomtatásra rendkívül igényes formában.

  A mű több mint háromszáz oldalon mutatja be a hazai szénhidrogén-termelés történetét, a kutatási területeket, illetve a termelési módszereket, ezzel adva átfogó képet a magyarországi szénhidrogénvagyonról. A kötet részben a szakemberek, részben a témában kutató egyetemi hallgatók számára ígér újdonságokat. Átfogó képet ad a hazai szénhidrogénvagyonról, bemutatja a koncessziós pályáztatási rendszert, a szénhidrogénkutak lokális gazdasági és közösségi hasznosítási lehetőségeit, a nem hagyományos szénhidrogén-előfordulásokat, illetve a kutatás-termelés szakmai hátterét, intézményeit, az oktatási helyzetet és a munkaerőpiaci lehetőségeket is részletezi.

  A könyv angol nyelvű szakmai fordítása folyamatban van, a kiadás a negyedik negyedévben várható.

  A Szénhidrogének Magyarországon – Eredmények, lehetőségek című könyv elektronikus úton bárki számára elérhető a MEKH oldalán. A letöltését sajnos letiltották, az olvasó csak a jelzett honlapon csüngve férhet hozzá az anyaghoz.

  ch

  Ezzel a kiadvánnyal majdnem teljessé vált a hazai ásványi nyersanyagok modern szemléletű összefoglalása, amely a Geolitera kiadótól a „Szilárd ásványi nyersanyagok Magyarországon” művel kezdődött 2013-ban, és a „A hazai szénvagyon és hasznosítási lehetőségei” című monográfiával folytatódott 2018-ban.

  Megosztás