Gazdaság
Kövér hírlapi kacsa úszik a kénsavval felduzzasztott Verespatakon
2017. április 12.
Földessy János
 • Immár a sokadik újságcikk vette át kritika nélkül azt a hírt mely szerint kénsavas mérgező zagy ömlik Verespatakról a Maros felé.

  Ez ügyben gyorsan utána néztünk a hír eredetének.  Bár az asvanykincs.hu csak magyar híreket közöl, ez már szinte magyar hír, mert a vizek a Marosban hazánkba érkezhetnek.  Hála istennek, a hír túlnyomó részben szenzációvadászat során terítékre került hírlapi kacsa, amelynek tölteléke tele van a téma nem ismeretéből fakadó csacskaságokkal.

  Ezek:

  Az iszapelszökés tény, de forrása nem Verespatak (Rosia Montana) hanem Veresvölgy (Rosia Poieni). ami egy korábban működő, a tervezett verespataki aranybányához közeli, de attól teljesen különálló, rézércet termelő, román állami vállalat által működtetett nagy külfejtés.

  Innen az iszapelszökés mindennapos jelenség volt, már 2000-ben folyamatosan mértek a természetes hátteret 100x meghaladó réz, cink, szulfát koncentrációt. Ma tehát semmi új nincs a nap alatt. Ennek környezeti problémái már akkor is sokkal jelentősebbek voltak, mint a tervezett, és a viták középpontjában álló verespataki aranyérc bányáé valaha lehetnek majd.

  Az ércbányászat során keletkezett és tárolt, most kiömlött iszap alapesetben nem mérgező. Ugyanakkor ehetetlen, és egy sor káros komponenst tartalmaz, ami hosszú idő alatt egészségkárosodást okozhat (pl. a nehézfémek bizonyos állapotban).

  A kiömlött 6000 köbméter iszap a nagybányai iszapömlés méreténél nagyságrendileg kisebb, annak csak néhány százaléka, s anyaga teljesen eltérő, a kettő összekeverése súlyos tévedés. Itt üzemszerűen cianidot soha nem használtak.

  Külön említésre került az egyik portálon a zagy kadmium tartalma. Nos, ilyen elem minden kőzetben van, a lényeg a koncentráció lenne, amiről itt nincsenek közölt adatok.

  Azt írják az újságok. hogy a zagy a timföldgyártás során keletkezik, és a nehézfémeken kívül kénsavat tartalmaz. Nos,  a timföld kizárólag az alumínium gyártás félterméke, s benne sav egyáltalán nincs, ellenkezőleg, extrém lúgos kémhatású, a technológiai folyamat teljesen más.  A meddózagy savas, de nem tartalmaz hozzáadott kénsavat, a kőzet maga savasodik. Persze ez is maró, az is maró.

  Az Aranyos + Maros kapcsolat alapján a magyar határtól 600 folyamkilométerre vagyunk. Ez annyi, mintha a Dunán a szennyezés a németországi Passauban történt volna. 6000 köbméter szennyező anyag ilyen távolságban teljesen kihígul és eltűnik a háttérben (persze a kiülepedett iszap egy későbbi áradás során még többször szennyezhet).

  A hírt a teljesség igénye nélkül eddig a következő portálok tették közzé ellenőrzés nélkül, a fenti tartalmi hibákkal:

  delmagyar.hu
  alternativenergia.hu
  index.hu
  hirek.ma
  itthon.myhunet
  frisshirek.biz
  althir.org

  A legkorrektebb változat, amelyben a fenti hibák nem fordulnak elő, az origo.hu cikkében olvasható.

  Így születik a jereváni rádió online kiadásaként a szenzációéhes álhír a különben nagyra becsült portálok újságíróitól. Milyen nagyszerű lenne, ha máskor tájékozódnának, mielőtt a híreket a címoldalra posztolják. Ezek szakmai kérdések, amelyekhez ismeretük nem elegendő.

  Megosztás