Gazdaság
BÍROM?  A magnézium hiány nemcsak izomgörcshöz vezet….
2021. október 24.
Földessy János
 • A tudósítások szerint a magnézium hiány jelenti a közeli jövőben az újabb csapást Európa autóiparára.

  A sajtóhírek szerint válságtanácskozást tartottak európai vezetők a fenyegető magnézium hiányról (https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/magnezium-hiany-kina-autoipar.738931.html).

  Országunk évtizedek óta letért a gazdaságának hazai fémekkel és egyéb feldolgozóipari és mezőgazdasági célú ásványi nyersanyaggal való ellátása rögös, költséges, de szükséges útjáról. Az utolsó stratégiai dokumentumok a nyolcvanas években készültek. Az ebből  fakadó import függőség ma számos fronton jelent fenyegetést feldolgozó iparunkra.

  A közelgő bajt évek óta számos nyersanyag esetében jelezte a sajtó, többek között az ásványkincs.hu lap is. Ezek az aggodalmak nem találtak nyitott fülekre, az utőbbi tíz évben – jelentős részben az elhibázott jogi szabályozás miatt is – nem indultak. A legutolsó híradás a súlyosbodó magnézium hiányról szól. Ez a nyersanyag immár 12 éve szerepel az EU kiemelt kockázatú kritikus ásványi nyersanyagainak listáján.

  A magnézium az egyik legfontosabb könnyűfém, az autóipar, a repülőgép gyártás, az elektronikai ipar területén vannak a legfontosabb felhasználók. A fém 95 %-a Kínából érkezik az Unióba.

  A baj eredete a Kína által felvállalt energia zöldítési program, amely miatt – a kibocsátások csökkentése érdekében elrendelt – energia korlátozások az ipar számos területét sújtják. Ez viszont kihat az exportálható árúalapra, s ezen keresztül az európai autógyártásra, amely novemberre szembe találhatja magát az eddigi chip hiány mellett egy újabb hiány problémával, a magnézium területén. Ennek következményeiről a nemzetgazdaság hazai ipar, foglalkoztatottság terén jobb nem belegondolni.

  Hazai iparpolitikánk jelenleg a kígyó tekintete hatására kővédermedt egérkére hasonlít a nyersanyagok és energiahordozók hiányára adott (illetve nem adott válaszaiban). Pedig lennének hazai alternatívák. Egy éve foglalkozott az asvanykincs.hu a magnéziummal, illetve ennek hiányával. Például számos  keserűvizünkben (http://asvanykincs.hu/megujulas/kritikus-nyersanyagaink-maraton/) jelentős az oldott magnézium tartalom, érdemes ennek leválasztására alapkutatásokat, majd nagyobb vízkutatási programot indítani. A következő krízisre talán megfelelő válasz lehet néhány éven belül.

  Megosztás