Gazdaság
A paksi bővítés látványterve -- Forrás: MVM Paks II. Zrt. - az atlatszo.hu alapján
Azután 4.0 – Uránércet ma? Talán igen….
2021. május 04.
Földessy János
 • Manapság az őrültséggel határosnak tűnik, ha a megújulók helyett pl. nukleáris energiaforrásokba fektet nagyobb összegeket valaki . Nos, egyre nő az őrültek tábora.

   

   

  Németország példája mutatta meg, hogy a megújulók előretörése és a szenes erőművek, illetve az atomerőművek egyidejű, korai leállítása ellátási  problémákhoz, az energia árak túlzott növekedéséhez vezethet. Ha a széndioxid kibocsátás csökkentésén van  a fő hangsúly, az egyik kézenfekvő megoldás a nukleáris energia termelés visszakapcsolása, amely képes a kivont fosszilis energiahordozók okozta ellátási űrt betölteni.

  A napi.hu hozta az urán felértékelődésével kapcsolatos hírt. Ilyen irányú stratégiai várakozásra utalnak a dúsított urán és az uránérc projektek megugró keresleti adatai. Az uránnal kapcsolatos részvényindex  az elmúlt fél évben 76 %-ot emelkedett. A jelenlegi alacsony árszintről  (30 USD/kg U3O8) elrugaszkodva jelentős növekedést várnak a befektetők a kazah és kanadai piacvezető termelők  keresletszűkítő üzletpolitikája alapján.

  Annyi hazai vonatkozása van az urán iránti keresletnek, hogy több hazai ismert uránérc nyersanyag előfordulás újravizsgálata válik időszerűvé, legalább is tanulmány szintjén, hiszen országunk a Paks-2 építésével tartósan kötelezte el magát a nukleáris energia mellett. Az import fűtőanyag a jövőben elérhet olyan árszintet, amelynél a hazai lelőhelyek gazdaságosabban és biztonságosabban lehetnek az ellátásunk alappillérei. Különösen, ha az immár kapunkon kopogtató földalatti szuperszelektív robotbányászat koncepcióját is beillesztjük az egyenletbe (robominers.eu).

  https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/uran-banyaszat-arupiac-felvasarlas-klimavaltozas-atomenergia-energia.727876.html

  Megosztás