Gazdaság
Ásványvagyon stratégiánk építéséhez – egy öreg róka tanácsai 3.
2021. június 05.
Földessy János
 • A híreink szerint az MBFSZ szakemberei már szorgoskodnak hazánk majdani ásványvagyon stratégiájának kimunkálásán. Ehhez bizonyára kapóra jönnek azok a tanácsok, amit az elmúlt évtizedek során zajlott vizsgálatok, kutatások alapján lehet a jövőbeli lehetőségekre tenni. Ezekből fogunk rendszeresen megmutatni néhányat a tervezés segítésére, az éppen aktuális idevágó témákra is figyelve.

  A stroncium – van nekünk is?

  A stroncium alkáli földfém, az EU kritikus ásványi nyersanyagok listáján szereplő elem. Üveggyártási adalék, sugárzásvédő  bevonatok, festékgyártás a fő alkalmazási területei. Iparilag jelentős ásványai a stroncianit (Sr-karbonát) és cőlesztin (Sr-szulfát).

  Magyarországon Rudabánya az első jelölt a stroncium ipari méretű dúsulásának felderítésére. Ez a város hazai legnagyobb ismert vasércelőfordulásunk, egyúttal Pb, Zn, Ag. Ba dúsulások révén 2007 óta ismétlődő nyersanyag kutatási programok színhelye. Az üledékes rétegkövető illetve utólagos töréskitöltő barit dúsulások ipari termelés alapját jelentő önálló ásványvagyonként is számbavehetők. A stroncium a kémiai vizsgálatok szerint egyértelműen a Ba felszaporodásához kapcsolódik.  A két elem korrelációja szoros, R = 0,92 együtthatóval, 0,24 % Sr maximum értékkel. A Ca, Mg tartalommal a stroncium negatív korrelációt mutat. Ez valószinűtlenné teszi Rudabányán a stroncium karbonáthoz kapcsolt   dúsulását Rudabányán.

  Mivel a barit feltételezhetően rövid-kőzép távon itt termelt ipari nyersanyaggá válhat, vele együtt dúsuló stroncium bizonyos vegyipari alkalmazások esetében kinyerhető melléktermék.  lehet. Jövőbeli feladatot jelent  a különböző ásvány-előkészítési eljárások termékeinek stroncium vizsgálata, mivel ez vezethet az ipari kivonás és hasznosítás módszereinek kifejlesztéséhez.

  Megosztás