Gazdaság
Breaking: A határ csillagos ég a ródium áránál … és Recsk?
2020. augusztus 30.
Földessy János
  • Újabb csúcs a platinafémek versenyében – Recsket a magyar állam nem indítja a versenyen

    Ha bányászatról akar tudni, olvassa az origo.hu-t. Ezúttal a platinafémek frontjáról.   Komoly mozgásokat élt meg idén a ródium, amely a palládiumhoz és a platinához hasonlóan kiemelt fontossággal bír a tiszta energiával működő járművek gyártásában. A fém árfolyama tavasszal összeomlott, azonban egy nagy felívelést követően hamarosan új csúcsot is dönthet.

    Izgalmas évet él meg eddig a ródium árfolyama 2020-ban. A fontos ipari fém unciánkénti árfolyama az év elején még 6050 dollárról 13 800 dolláros rekordig szárnyalt, majd márciustól jött a fordulat, és visszaesett egészen 7800 dollárig – írja a Mining.com.

    Az elmúlt időszakban  több nyersanyag is lendületes drágulásnak indult.A ródium ugyanis, a platinához és a palládiumhoz hasonlóan, fontos fém a tiszta energiával működő autógyártásban.A fordulat pedig mára azt jelentette, hogy a ródium árfolyama visszatért a 12.200 dolláros szintre, és egyes elemzők szerint hamarosan új csúcsot is dönthet.

    A médiában sorra jelennek meg szenzációs hírek egyes nyersanyagok árának egekbe szökkenéséről. Csodák csodája, minden ilyen anyag (lítium, akkumulátor fémek, stratégiai ásványi nyersanyagok, nemesfémek) hazai lehetséges forrásai is ismertek a szakmában, s a szakemberek rendszeresen próbálkoznak figyelemfelhívással. Egyik forrás sincs  olyan ismertségi állapotban, hogy magántőke tudna a fejlesztésükre kockázatot vállalni. Így vagyunk a platinafémekkel is. Ezek: a platina, palládium, ródium, iridium, osmium, ruténium.

    1967 óta tudott, hogy a recski ércelőfordulás platinafémeket is hordoz. Ugyanis az NDK-ba exportált érckoncentrátumból az akkurátus német kohászok a kohósítás díjának levonása utáni fémeket visszaküldték, illetve elszámolták, s ebben az évben platinát is visszaküldtek. A MÁFI-ban végzett első elemzések akkor 0,6 gram platina jelenlétét mutatták ki egy tonna ércben, ami akkor nem volt gazdaságilag jelentős. Kutatás következett, kevés sikerrel. Ez ugyanis kevesebb mintha egy elkószált bolhát keresnénk egy méretes szénakazalban.

    Később a palladium felszaporodására is felfigyeltek a rézérc dúsítmányokban. Mintegy ötven éves keresési időszak után 2017-ben Takács Ágnes és kutató társai munkájaként jelent meg egy olyan vizsgálati eredmény, amely a dúsulások legalább egy részének földtani helyét tudta valószínűsíteni, a Recsken gyakori tellúr ásványokhoz kapcsoltan.

    Az évtizedek múlásával a platina fémek – akár a múlt században az urán – kiurasodtak. Ma a katalizátorok legfontosabb alapanyagai, így az autókba szerelt, kipufogó gázokat ártalmatlanító katalizátoroké is. Alkalmazásuk ezért hatványozottan, termelésük viszont csak visszafogottan nőtt, így értékük a piacon folyamatosan emelkedett. Mára a jelentőségük nagyságrenddel haladja meg az ötven évvel ezelőttit.

    A  héten az origo.hu-n látott napvilágot a ródium csillagokba szökő árával kapcsolatos információ, amelyet a szigorodó környezetvédelmi követelmények miatti növekvő piaci igény váltott ki. Nos, elég volt előkeresni a húsz évvel ezelőtti vizsgálatok eredményeit, melyek a platinafémekre irányultak, s rámutattak arra, hogy a rhodium bizonyos recski mintákban 1-2 g tonnánkénti mennyiségben van jelen, azaz a benne foglalt ródium fém ára meghaladja a tonnánkénti 250 dollárt. Jó hír ez, különösen, ha a kisérő aranytartalmat is hozzászámítjuk. Összehasonlításként a legjobb minőségű andezit zúzottkőből 15 tonnát kell előállítani hasonló érték létrehozásához.

    Sajnos ilyen szakmai közleményekre csak földtudományokban vájtfülű, de államigazgatástól távoleső idős bácsik emlékeznek, s nekik is gyorsan le kell írni, mert holnapra már elfelejtenék. Ezt tettem most, remélve, hogy palackpostám a földtani adatok látszólag céltalanul háborgó tengerén hánykolódva egyszer mégiscsak valami révkapitány irodai asztalára kerül, s ott esetleg utánanéznek. A remény hal meg  utoljára.

     

     

    Megosztás