Gazdaság
FEKETE ODÜSSZEIA
2019. július 01.
Földessy János
  • A mecseki feketeszén az európai tiszta-szén technológiai kutatások élvonalában

    Az RFCS az Európai Unió legrégebbi intézményének, a Szén- és Acélipari Közösségnek túlélő kutatási szervezete, a fenti nyersanyagok technológiai kutatásainak egyik fő anyagi támogatója.

    Idei pályázatainak nyertesei között szerepel az Odüsszeusz projekt. A GFZ Postdam vezette kutatási programban német, lengyel, angol, görög résztvevők mellett a Pécsi Tudományegyetem és a Calamites KFT vesz részt. A projekt össz költségvetése 3 millió EUR, futamideje 3 év. Fő témája a kőszenek elgázosításával (CTL Coal to Liquid feldolgozási technológiájával) kapcsolatos földtani és környezeti problémák integrált értékelése, optimalizálása.

    A projekt címe találóan utal arra a hosszú és kalandos útra, amelyet a kutatásnak a jelenlegi állapottól a gazdaságos megvalósításig meg kell tennie. Két mintaterületen folynak majd a vizsgálatok, az egyik a magyar Kelet-Mecsek  szénmedence, a másik a görög Kardia széntelep lesz. A felszíni és a földalatti elgázosítás technológiái egyaránt értékelésre kerülnek.

    A mecseki szén esetében a projekt várhatóan arra is választ ad majd, hogy a jelentős értékű feketeszén vagyonunk feldolgozható-e gazdaságosan és környezetkímélő módon gáz- vagy folyadék halmazállapotú vegyipari alapanyag  előállítására.  Így a hazai energia stratégák több évtizedes mulasztása uniós kooperációban pótlódhat.

    Megosztás