Gazdaság
Rekordszintre emelkedett a palládium jegyzése pénteken. Mi van a hazai lehetőségekkel?
2019. december 15.
Földessy János
 • A londoni fémtőzsdén (LME) a palládium unciánkénti ára a héten 0,8 százalékos csökkenéssel, 1923,14 dolláron zárt, napközben azonban rekordszinten, 1979,95 dolláron is jegyezték.(forrás: napi.hu) A palládium legmagasabb ára már jóval meghaladja az arany csúcsát, amit 2011-ben állított be 1921,17 dollárral.

  A londoni fémtőzsdén (LME) a palládium unciánkénti ára a héten 0,8 százalékos csökkenéssel, 1923,14 dolláron zárt, napközben azonban rekordszinten, 1979,95 dolláron is jegyezték.(forrás: napi.hu)

  A palládium legmagasabb ára már jóval meghaladja az arany csúcsát, amit 2011-ben állított be 1921,17 dollárral.

  A palládium a hidrogént nagyon könnyen elnyeli, ezért heterogén katalizátorként illetve gázelektródaként használják. Egyes ötvözeteit az ékszeripar hasznosítja.A palládium egyúttal a modern autó katalizátorok legfontosabb komponense is.  Öt másik unokatestvérével együtt a platinafémeket az EU stratégiai fontosságú nyersanyagokként jegyzi.

  A hazai recski mélyszinti molbdénérc koncentrátumában 6,6 gramm palládiumot mértek tonnánként, ez a dúsítmány összértékének 4 %-a. Kiséri még platina, az érték mintegy ½ %-át adva. Sokkal jelentősebb ebben azonban egy másik platinafém, a rénium  felszaporodása, amely 1981 gramm tonnánként az összérték 55 %-a,  a dúsítmányban meghaladja a molibdén által hozzáadott értéket. Az előállított dúsítmány mai árakon számolt összértéke mintegy 10 400  dollár tonnánként, amely kb ötszörösen haladja meg a rézércekből előállítható dúsítmány tonnánkénti értékét.

  A réniumot a sugárhajtóművekbenhasználják, a  nikkel-alapú szuperötvözetek 6% réniumot tartalmaznak, így a sugárhajtómű-gyártás az elem legnagyobb felhasználója. Ezen kívül a vegyipar használja  célokra. Az igényekhez képest alacsony előfordulása miatt a rénium az egyik legdrágább ipari fém.  (forrás: wikipédia)

  Molibdén ércekre a Recski mélyszinten nem készült vagyonszámítás, sem további  feldolgozási kisérlet. Összmennyiségét ezért nem tudjuk, s ha minden így marad, soha nem is fogjuk megtudni.

   

  Megosztás