Gazdaság
A Lahócai aranyérc előfordulás röntgenképe 1997
Recsk – a még hihetetlenebb arany lelőhely
2020. február 10.
Földessy János
 • Hihetetlen, hogy Dél-Szerbiában 1 milliárd dolláros aranylelőhelyet találtak. Heves megyében  több mint 25 éve hever a felszínen egy megkutatott 1,5 milliárd dolláros lelőhely – hát nem hihetetlen?

  Az origo.hu manapság az egyik kedvenc weboldalam. No nem azért, amire sokan gondolnának, hanem mert egy sor földtani hírt hoz le, amin csemegézni lehet. A legutóbbi  szerint brutális aranyérc, milliárd dollárt érő aranyérc lelőhelyet találtak Dél-Szerbiában kanadai kutatók. Előre nyaltam a szájam szélét, hogy a kinccsel kapcsolatos fantasztikus adatokat is elolvassam. Amikor  végigaraszoltam rajtuk, rájöttem, hogy ilyen nekünk is van. Most temeti be hatalmas összegekért mintegy egy évtizede egy állami vállalat. A lelőhely – talán kitalálja a vájt fülű olvasó – a recski Lahóca Heves megyében. A lelőhely a sokszor emlegetett Mélyszint felszín közeli kisöccse.

  Nosza, elővettem a régi számokat és lefújtam róluk 25 év porát. 37,5 millió tonna aranyérc heverészik a hegyoldalon, 1,47 g/t Au tartalommal – ebben vannak jobb részek, 14,9 millió tonna 21,1 g/t Au tartalommal, vagy 8,3 millió tonna érc 3,1 g/t Au tartalommal. Ehhez még ezüst, és néhány egyéb fém ad további értéket. Olyannyira a felszínen van, hogy a boldogtalan rekultiválók ebben koptatták a földgyalujukat, amikor a műemlék értékű ércfeldolgozó művet eltakarították a hegy oldalából.  Előveszem a pennát, szorzok, osztok, kiderül, hogy itt 1,5 milliárd dollárnyi aranyérc várja a boldogabb jövőt. Mielőtt valaki előhozakodna a cianidálás ártalmaival, ez az érc a réztartalma miatt erre nem alkalmas, más technológia szükséges a dúsítására. Aki erről többet akar olvasni, lapozza fel a Földtani Kutatás című folyóirat 1997. évi 2. számát.

  Ha írigyelni kezdenénk Szerbia jogosan kiérdemelt  gazdagságáért, nem kellene a szomszédba menni, hogy hasonlót találjunk. Érdemes lenne itthon is átolvasni néhány megsárgult papírt, aztán bakancsot húzni, lapátnyelet fogni és termelésbe fogni a hazai lehetőségeket. Hírekre éhes újságiróknak szívesen szolgálok további információkkal.

   

  Megosztás