Gazdaság
MOL stratégiák
2019. november 26.
Földessy János
 • A vállalat arra számít, hogy még sokáig marad az olaj és a gáz hegemóniája

  A MOL ma ellenszélben halad, amikor  fosszilis energiahordozó kitermelésbe, illetve műanyaggyártásba fektet. Összességében azt állítja, hogy a klímatudatos átalakítás irányában halad, évi mintegy 500 millió tonnával csökkentették közvetlen karbonkibocsátását. A műanyag és vegyipar felé mozdulás azt jelenti, hogy az ilyen szénhidrogén felhasználással már nem a benzin üzemanyagként történő direkt elégetése történik, így kisebb a környezetterhelés. A tervek szerint Tiszaújvárosban műanyaggyártáshoz szükséges alapanyag egy része hulladékból fog származni. A Mol legutóbb egy német illetőségű műanyag újrahasznosító cégben 100 százalékos tulajdonrészt, egy másikkal stratégiai partnerségre lépett, illetve napelemparkokat adott át a vállalat.

  Azzal számol a Mol, hogy összességében a gáz és olaj szerepe a következő 10-20 évben jelentős, 2040-ig stabil marad.. Úgy kalkulálnak, hogy fenn kell tartani a jelenlegi gáz és olajtermelési szinteket.

  A kőolaj kitermelés területén legújabb beszerzése a Chevron üzletrész megvétele az egyik legnagyobb azeri olajmezőben.  Ezzel a cég az olajipari nagyfiúk klubjának egyik kisebb előszobájába léphetett.

  Forrás: https://24.hu/fn/gazdasag/2019/11/22/azeri-biznisz-mol-olajmezo/

  Megosztás