Gazdaság
MOL 2030 – A MOL új stratégiája
2016. október 23.
Háder Gábor
 • “(…)A következő 15-20 évben a szénhidrogén elsődlegessége megmarad… fenntartjuk a jól bevált kutatás-termelés és finomítás és kereskedelemre épülő integrált működést…”

  A MOL nyilvánosságra hozta új, 15 évre szóló stratégiáját. A fenti néhány mondat érinti az interjúban a földtani kutatást és kitermelést érintő elképzeléseket. Örömmel látnánk ennek beágyazódását a ma még nem létező nemzeti ásványvagyon gazdálkodási stratégiába is.

  Hernádi Zsolt, a MOL-csoport vezetője az origo.hu portálnak adott interjúban vázolta a cégcsoport hosszútávú terveit. Kinőtték Magyarországot, miközben a régió legstabilabb vállalatává váltak. 4.5 milliárd dollárt készek befektetni a vegyipari ágazatba, belföldön a tervezett beruházásaik évente 100 milliárd forint felettiek.

  „Az értékesítési lehetőségek, a fogyasztói magatartások és a szabályozói környezet fénysebességgel változnak, és ebben, ami leginkább újszerű, az a változások sebessége. Ez nem iparági sajátosság, inkább globális jelenség. Mi erre a tempóra úgy készülünk fel, hogy mentálisan fitten tartjuk magunkat.” – mondta a MOL elnöke

  A szén-dioxid-kibocsátást, így a fosszilis üzemanyag használatát a döntéshozók kordában tartása érdekében teljesen érthető törekvésként említette, hogy  2030-ra szabályozói úton számos országban vissza fogják szorítani a hagyományos hajtású autókat. Megváltoznak a fogyasztási szokások is, így például a tudatos, fenntartható életmód a fejlett országokban általános társadalmi igény.

  Kiemelte az alternatív üzemanyagok, például a palagáz és a napenergia látványos fejlesztési eredményeit és áttörő térfoglalását. Az elnök azt is hozzátette, hogy ehhez és más változó körülményhez  a MOL úgy alkalmazodna, hogy ne a legnagyobb, hanem a legjobb vállalat címre pályázhasson.

  A MOL sikere a befizetett adókon keresztül mindannyiunk haszna – szurkoljunk együtt a magyar gazdaság e zászlóshajójának.

  forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20161016-hernadi-zsolt-interju-mol-csoport-strategia-2030.html

  Fotó: Szabó Gábor -Origo

  Fotó: Szabó Gábor -Origo

  Megosztás