Gazdaság
Mit csináljunk a szénvagyonunkkal? – Útkeresés indul a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat vezetésével
2017. december 22.
Földessy János
 • Támogatási szerződést kötött az NFM a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattal egy tanulmányról, amely a hazai szénvagyon lehetséges szerepét vizsgálja a jövő magyar gazdaságában.

  Erről tartott sajtótájékoztatót Aradszki András, a tárca energiaügyért felelős államtitkára december 20-án, Budapesten. Az államtitkár felidézte, hogy a 2011-ben elfogadott magyar energiastratégia kiemelten kezeli a hazai erőforrások bevonását, és ennek egyik fontos eleme lehet a szénvagyon energetikai célú hasznosítása. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a klímaváltozás miatt változott a szén szerepének megítélése az energiaellátásban, a párizsi egyezmény értelmében 2050-re az energiatermelésnek dekarbonizáltnak kell lennie. Magyarországnak is választ kell adnia arra, hogy a jövőben milyen szerepe lesz a szénnek, ezekre a kérdésekre keresi a megoldást a tanulmány.

  Zelei Gábor, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elnöke a sajtótájékoztatón egyebek mellett elmondta: találni kell olyan megoldásokat, amelyek biztosítják a környezetkímélő és fenntartható. és gazdaságos hasznosítást, például a szén vegyipari felhasználásával. Ismert természeti erőforrásaink még több száz éves kőszén kitermelést is lehetővé tennének.

  Két hozzászóló országgyűlési képviselő is támogatta a projekt célkitűzéseit.  Riz Gábor, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője (Fidesz) hangsúlyozta: a helyben élők értik, hogy a bányászat a régi formájában nem fog visszatérni, de fontos annak áttekintése és világossá tétele, hogy milyen lehetőségek vannak a szén hasznosításában, alkalmazkodva a világban zajló folyamatokhoz és technológiai újdonságokhoz.

  Polics József, Komló polgármestere (Fidesz) szintén kitért arra, hogy a világban nagyon jelentős a fejlődés a nyersanyagok hasznosításában, ami a szén esetében is lehetőséget jelenthet a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, fenntartható alkalmazásra, ez szolgálná a tradicionális bányatérségek és az ország érdekét is.

   

  Forrás: magyaridok.hu

   

  Korábbi anyagaink:

  http://asvanykincs.hu/megujulas/eredmenyek-a-miskolci-criticel-projektbol-a-mecsek-szene-strategiai-erc/

  Megosztás