Gazdaság
Megújulás csak megújulókkal? Aligha…
2017. február 05.
Földessy János
 • A fosszilis és nukleáris energiának biztos helyet kell foglalni az energia-mixben.

  A Kárpát-medencében az idei január emlékezetes lesz, ilyen tartós hideg még nem volt ebben az évtizedben.  A hideg január nem rendkívüli, a tartós hóborítás manapság ritkának számít.

  Pörög a gázóránk, nyeli a kazán a csövön érkező üzemanyagot. Bár a csővezeték egyik fontos szakaszát Barátságnak nevezik, ma a csövek háborúval sújtott vidékeken haladnak át. A hírek a gáztárolók tartalék biztonságos feltöltöttségi szintjeiről beszélnek, bár úgy tűnik, sokkal fontosabb a gáz szállítás folyamatosságának a fenntartása. A rádióban nyilatkozó energiapiaci szakértők szerint az orosz gázszállítás kiesése napok alatt bedöntené a teljes európai gázellátást.

  Persze, aki előre gondolkodik, annak vannak alternatív energiaforrásai – már csak azért is, mert áram nélkül a gázkazán sem működik, a keringtetőket ugyanis a hagyományos áram hajtja. Persze csak annál, akinek nincs napeleme, mondom büszkén, és ránézek az inverterre. A kontroll fények sajnos nem égnek, jelezve, hogy nem termelődik áram.  A napelemeket vastag hópárna fedi, hetekre elzárva őket a fénytől, ami az energiatermelés forrása lenne.

  Szélcsend is van, ezért is ül a hideg levegő a hegyek által körülvett medencében. A nem mozduló hideg párna egyúttal azt is jelzi, hogy a közelemben lévő felsőzsolcai szélturbina bizony kókadtan ácsorog, nem termel.

  A turbinát most nem látom a várost ellepő szmogtól. Ennek egyik forrása az autóközlekedés, nagyobb forrása viszont az egyedi fűtésű lakóházak tömeges visszatérése tűzifára, szénre, miegyébre, ami éghető épp a háznál van. Az eredmény olyan dögletes füstköd gázelegy, ami szó szerint lepipálja a szenes erőműveink mai környezetbarát, ellenőrzött és kezelt kibocsátását és fojtó szmogot présel a páratakaró alá, hatszorosan túllépve az egészségügyi határértéket.

  Ha mindent egybevetünk, számomra a képlet már világos – megújulót csak fosszilissel és atomenergiával egyensúlyban szabad fejleszteni. Ennek egyik nyoma államunk energiapolitikájában már jól látható a paksi bővítéssel, de még nagyon hiányoznak a fosszilis energiahordozók környezetbarát technológiáinak központi támogatású fejlesztései, hogy távlatban se okozzon áthidalhatatlan problémát egy-egy zordabb téli hónap.

  Megosztás