Gazdaság
HONLAP: MBFSZ-mbfsz.gov.hu
2018. március 27.
Földessy János
 • Böngésszünk együtt az MBFSZ megújult honlapján – 1. rész

  Korábbi 2017-ről készült összefoglalónkban azt kifogásoltam, hogy nem látható a Szolgálat tevékenysége, azaz a honlapok megmerevedtek, és a Nagy Szupernova Robbanás, az MBFSZ létrejötte pillanatát rögzítik. Most érkezett a hír a szakmai levelezőlistákon, hogy megújult a honlap. Azonnal odasiettem.

   

  Működik, nyitott, dinamikus és informatív. Jelenlegi állapota szerkezetkész, még építésre szorul, de már lakható. Magyar és angol változata közül a magyar a teljes, az angol vázlatos, és itt-ott még nyelvi javításokra szorul.

   

  Valóban, szerkezetében és tartalmában egyaránt megújult a honlap.  Érdekes és ellentmondásos a főoldalon a felső menü. Ebben Hatósági ügyfeleknek, Üzleti ügyfeleknek, Földtudományi szakembereknek, Nagyközönségnek szóló fülekre lehet kattintani.

   

  A hatósági ügyfelek a szokásos szabálytömeget kapják, az utolsó fül szerint angolul is. Rákattintottam a Law in English fülre – süket fülre találtam.

   

  Üzleti ügyfeleknek? - Egyszer hatóság, egyszer vállalkozó? Ezen elmerengtem.  Remélem, nem tévesztik össze, és hatósági ügyfeleknek ajánlanak üzletet. Persze ez csak vicc volt.  Árul az MBFSZ például klímapolitikai tanácsadást. Elgondolkoztam, hogy ki is vásárol ilyet – talán a köztársasági elnök? Az üzleti ügyfelek helyett talán jobb lenne a “Szakmai szolgáltatásaink ” cím a fülre.

   

  Külön fület kapott a nagyközönség számára szánt anyag, ezen még egy kicsit alakítani kellene. Akár egy teljesen új weblapcsoportra tenni, mert ez olyan, mint egy humorista öltönyben és nyakkendőben. A belátogató már idejövetben megilletődik a hatósági és tudományos látnivalóktól, ezért ide avatatlan látogatók közül csak kevés jut el. Ezen bőven lenne mit tenni.

   

  Földtudományi szakembereknek menüpontban igazán elememben éreztem magam. Kinyitottam az ásványvagyon nyilvántartást, hát bíz ezen volna mit frissíteni meg érthetővé tenni. Régi jó piros könyv, amikor még mindent el is magyaráztak, mi micsoda. Most már ezt nincs. A számok beszélnek. Az adatok viszont elavultak: 2015-ös termelés és 2016. évi készlet adatok 2018-ban már nem mutatnak jól. Érdekes diagrampárral szórakozhat a nagyérdemű: az egyiken széntermelésünk adatai vannak időrendben, szépen bemutatva a csökkenő tendenciát, a másikon viszont a nyilvántartott földtani vagyon, amin ez a termelés meg sem látszik, csak az oszlopokra írt számocskák jelzik szerényen szénbányászatunk mintegy 10 M tonna/év termelését a robosztus készletszámok mozdulatlannak tűnő hasábján. Talán egy másfajta ábrázolás hatásosabb lenne.   A kőolaj és földgáz vagyonunk és termelés változása egy másik diagrampáron jól mutat ugyan, de ehhez viszont táblázatos adatok is jól jönnének.

  szenvagyon

  Mielőtt valaki elaludna a honlapról szóló bemutatómon, most rükvercbe kapcsolok és kitolatok a portálról, de jövő héten folytatjuk az értékelést…

  Megosztás