Gazdaság
Ha bányászati hírek, csak az origo…  Szárnyalnak a nemzetközi nyersanyag cégek.
2020. július 08.
Földessy János
 • Szenzációs érzés, hogy a  magyar sajtóból elég csak az origo.hu-t idézni, és a legjobb sajtóképe áll elő a kitermelő ágazatnak. Ezt teszem most is.Az origo.hu  írta: A járvány utáni piaci rali a bányacégeket is a magasba emelte. A világ 50 legnagyobb bányavállalata ugyanis összesen nagyjából 250 milliárd dollárral növelte a piaci értékét az elmúlt időszakban – derül ki egy friss kutatásból.

  forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20200707-banya-vallalat-tozsde-piaci-ertek.html

  A világ 50 legértékesebb bányavállalata 249,5 milliárd dollárral növelte a piaci értékét a júniusban véget ért három hónap során, köszönhetően az arany és az ezüst drágulásának, a vasérc jelentős felívelésének, valamint az elmúlt időszakban tapasztalt rézpiaci ralinak – derül ki a Mining.com vizsgálatából.

  Mindazonáltal a járvány utáni mélyrepülés számos vállalatnak okozott igen nehéz pillanatokat. Az év elején ugyanis még reális forgatókönyv volt, hogy az óriások összesített piaci értéke átlépje az 1000 milliárd dolláros álomhatárt, azonban a járvány elég gyorsan keresztülhúzta ezt az álmot.

  Június végén viszont a top 50 bányacég piaci értéke már 957 milliárd dollár volt,ami még mindig több mint 30 milliárddal marad el az év eleji szinthez képest, de már sokkal szebben fest, mint néhány hónappal korábban.

  Komoly lendületet vettek az aranybányák az elmúlt hónapokban.  Nem meglepő, hogy az aranyban utazó vállalatok hajtották leginkább a piaci érték emelkedését az idei év első felében. A listán szereplő anyabánya-vállalatok összesen 70 milliárd dollárral növelték az értéküket. A top 5-ös listára pedig most fölkerültek olyan cégek, mint a Newmont vagy a Barrick, miközben egyes, sokkal diverzifikáltabb kitermelésben utazó gigászok (Glencore, Anglo American) továbbra is komoly nehézségekkel küzdenek. A Glencore a globális lista 10. helyére szorult vissza, miután idén eddig 34 százalékot veszített az értékéből(amerikai dollárban számítva). Ezzel párhuzamosan a Londonban jegyzett Anglo-American 3 helyezést esett, és a 9. helyre csúszott vissza – noha itt az értékvesztést jelenősen fokozta az angol font leértékelődése. Mindeközben viszont az aranybánya-szektor olyan újabb szereplői, mint a B2Gold, a Yamana vagy az Evolution Mining feltörtek, és a top50-ből is kiszorítottak olyan ismertebb neveket, mint például KGHM lengyel rézbánya cég.

  Összességében a piaci értékek alapján összeálló top 10-es listát a BHP Group vezeti (125,43 milliárd dollár), az ezüstérmet a Rio Tinto (109,69 milliárd dollár) szerezte meg, míg a harmadik helyre a vasércben és nikkelben utazó, brazil Vale (52,61 milliárd) került.Az első 10-be az alábbi vállalatok kerültek még be (sorrendben): Newmont Goldcorp., Barrick Gold, Norilsk Nickel, Southern Copper, Fortescue Metals, Anglo American, Glencore.

  Régiós összevetésben pedig az látszik, hogy míg az összesített piaci érték 30,9 százalékával az ausztrál cégek vezetik a rangsort …

  Covid19 utáni fellendülés – nyersanyag igény. A kapcsolat a szakember számára triviális. A magyar közfelfogásban ezzel szemben az a vélekedés dívik, hogy a nyersanyag kitermelés – amennyiben  nem az infrastruktúra fejlesztésünket szolgálja –  csak veszteséges és környezetszennyező lehet. Talán az lehet a legfontosabb ok, hogy a hazai nyilvántartások ősrégiek, és az ezeket értelmező hivatalok nincsenek képben  a világpiaci igények és követelmények jelentős megváltozásáról. Erre utalva született az a korábbi, Azután című írásunk, amely a fellendülés egyik lehetséges hazai motorját a kutatások megújításában, és a kitermelés jogi feltételeinek alapos átértékelésében vélte megjelölni. A jó lépést megtenni még most sem késő, és a földtudományi szakma örömmel adna információt a kormányzati szférának a lehetőségekről.

  Megosztás