Gazdaság
Befektetőt keresünk a Recsk környéki érclelőhelyek kutatásához
2018. szeptember 06.
Földessy János
 • A Recsk-I és Recsk-II érclelőhelyek kutatásához és fejlesztéséhez keres szakmai befektető partnereket a magyar állam. A pályázati felhívás 2018. szeptember 3-án jelent meg.

  A kiírásban egy minimálisan kb 2 milliárd forintos részesedés vásárlást és 20 millió USD nagyságú kutatási programot kell vállalnia annak a – más feltételeknek is megfelelő – befektetői csoportnak, aki a lelőhely termelésbe állításához többségi tulajdont akar szerezni.

   

  A recski mélyszinti lelőhely (Recsk II) kutatása gyakorlatilag az 1980-as évek közepétől szünettel. Első privatizációs kísérletei majdnem három évtizede kezdődtek. Az akkor sikertelen tőkebevonás után 2008-ban készült újabb tender kiírás. Kínai nyertessel indultak tárgyalások, de az üzlet nem jött létre.

   

  1993-97 között a felszínhez közelebbi Recsk I lelőhelyen az Enargit KFT kutatásai nyomán mintegy 1,5 millió uncia arany kitermelésére alkalmas érclelőhely vált ismertté. A címlapkép ennek az ércesedésnek a 3D modelljét mutatja be, az akkor lemélyült kutatófúrások alapján. Továbbfejlesztése a nemesfém ár 1997-es zuhanása miatt maradt félbe. Itt a mai árakon becsülve mintegy 1,8 milliárd dollár, kb. 500 milliárd forintnyi értékű ércvagyon várja a kitermelést.

   

  Újabb értékelések készültek 2015-ben, a jelenlegi tender kiírás ezeknek a munkáknak a folytatásaként született meg.

   

  A lelőhely a legjelentősebb ismert, még ki nem termelt hazai szilárd ásványi nyersanyag lelőhely. Kutatásának rövid történeti összefoglalóját itt mellékeltük.

  Megosztás