Gazdaság
Vincze Anita geológus a műszerkabinban
Bázakerettye 80 – a magyar szénhidrogén ipar kezdetének tanúja
2017. december 06.
Földessy János
 • Nagyszerű videó látott nyilvánosságot a kezdetekről, azaz a magyar olajipar megszületéséről és arról, hogy hol tart a mai technológia. A videót az index.hu tette közzé.

  Érdemes öt percet áldozni erre a nagyszerű történetre, amelynek érett, sőt egyes pontokon már túlérett időszakát éljük. Érdemes végignézni, hogy mit jelentett akkor egy mélyfúrás telepítése. De azoknak is szól ez a film, akik a mai technológia működését még nem ismerik.

   

  A filmben nem olajipari vezetők vagy politikusok szólalnak meg. Az első része egy korabeli anyag, az első iparszerű termelő mező fúrásáról, melyhez a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum munkatársa ad szakszerű magyarázatot. Látjuk a megelőző gravitációs mérések telepítését, a fúrótorony építését, majd azt a pillanatot, amikor a felszínen megjelenik a fúrásban feláramló olaj. Azt is megtudhatjuk, hogy a 15 millió tonnára becsült 80 éves bázakerettyei mezőről eddig a helyben becsült készletek 35 százalékát termelték le. Egy rejtett üzenet ez a jövőnek, az érett mezők fokozott hatékonyságú termelésének lehetőségei felé.

   

  A második részben a MOL egyik Komádiban mélyülő fúrását láthatjuk kvázi-élőben. A 2900 m mélységben járó berendezésnél megismerkedhetünk a fúrásvezető, a fúrómester, a műszerkabin vezető, az iszapszelvényező munkájával. Bár a mai berendezés űrállomáshoz hasonlít a 80 évvel ezelőtti elődjéhez képest, a videón át is érezhető a munka szépsége, s egyúttal nehézsége. Mi karosszékben ülő nézők, emeljük meg csendben virtuális kalapunkat a 7/24 órában télen-nyáron terepen dolgozók előtt.

   

  A videó innen tölthető le:

  https://index.hu/video/2017/12/03/mol_olajkut_olajbanyaszat_80_eves_bazakerettye/

  Megosztás