Gazdaság
Ruhr vidéki szénbánya akna, ma bányamúzeum
BÁNYÁSZAT XXI – Bezár az utolsó németországi mélyművelési szénbánya
2018. december 23.
Földessy János
 • A Ruhr vidéken 2018 decemberében bezárt az utolsó földalatti szénbánya is.

  Meggyőződésem, hogy a bezárás ideiglenes, az itt termelt anyagokra az emberiségnek ugyanis folytonosan szüksége lesz, legfeljebb nem közvetlenül hőenergia termelésre.  A felhagyott bányák egy része ma múzeum.
  A Schalke 04 csapata az 1920-as években a ‘Die Knappen’ becenevet kapta, mivel – pár játékos mellett – a szurkolók többsége a gelsenkircheni szénbánya munkása volt. 2018 végén bezárt a legutolsó feketekőszén-bánya is a Ruhr-vidéken, így lényegében megszűnt a 250 éves múltra visszatekintő nehézipar a térségben. A bottroppi szénbánya helyén az országban elsőként megújuló energiát raktározó szivattyús tározó lesz.

  A mérkőzésre a klub meghívott 2000 bányászt is, a Nordkurve Gelsenkirchen pedig látványos és ötletes koreográfiával készült.

  A futball az embereké, a helyieké, a tradícióé, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint ez a tegnap este a Schalke otthonában.A mellékelt video a Schalke 04 stadionjában készült a Bundesliga meccshez kapcsolódóan a bánya bezárása alkalmából rendezett külön ünnepségen.

   

  Németországban így búcsúztatják egy bányavárosban az addig kenyeret és munkát adó munkahelyüket. Meg lehetne becsülni, hány tízezren énekelik együtt, felemelt fejjel  a német bányász himnuszt. A módszer tanulható…

   

  forrás: Tompa Richárd/Facebook

  Megosztás