Gazdaság
Bányászat XXI – A mélyfarm
2018. december 23.
Földessy János
 • Meghalt a bányászat? – Éljen a bányászat! Új alkalmazások, amelyekre korábban senki sem gondolt.

  A túlnépesedő Föld felszínének egyik legértékesebb eleme a HELY. Helyet pedig úgy lehet megtakarítani, ha a nagy felület igényű felhasználókat – például a mezőgazdaság erre alkalmas részeit – a felszín alá költöztetjük.

   

  Ha ötven éve valaki arról kezdett volna beszélni, hogy a felszín alá kell a mezőgazdaságot telepíteni, rövidesen markos emberek és a kényszerzubbony várt volna rá. Mára ez tervezhető jövő, nem irreális fejlődési irány lett.

   

  Az angliai Nottingham egyetemének kutatói dolgoznak ezen az ötleten, ami nyilvánvaló költségei mellett jelentős előnyökkel is járhat – szabályozható hőmérséklet, steril, elszigetelt környezet, mesterséges fény és energia ellátással termés fokozás, stb. Mivel földalatti üreg elvileg bárhol kialakítható, a helyi igényekre összpontosító itteni zöldség és gyümölcstermelés jelentős CO2 kibocsátás csökkentéssel is járna. Mellesleg Nottingham Anglia egyik felhagyott szénmedencéjének központja is volt. A megoldás újra helyzetbe hozhatná a bányászatot, különösen, ha Elon Musk Boring Company típusú tömegközlekedési modellje venné át a felszíni közlekedés jelentős részét. Hajrá földtudomány, hajrá geotechnikusok, a jövő vár rátok.

  deepfarm
  Megosztás