Gazdaság
Az erdélyi aranynégyszög újjáéled
2018. november 15.
Földessy János
 • Az erdélyi Rovina közelében kapott engedélyt egy új réz-arany kitermelő beruházás

  Amint arról több lap is hírt adott, az Erdélyi Érchegységben, a romániai Rovina közelében sikerrel vette az első engedélyezési akadályt és 20 éves koncessziót kapott a leendő legnagyobb új román bányászati beruházás, mely egy jelentős réz-arany termelő lesz. Az ásványvagyon 200 t arany és 625 ezer tonna réz fém kitermelését valószínűsíti az élettartam során.

   

  Mennyi az annyi? Azaz mi a tét? 200 t arany és 625 ezer tonna réz becsűlt értéke (a bányászati és feldolgozási veszteségek figyelembe vételével) mintegy 5,5 milliárd dollár.  Ezt 20 évre elosztva évi 250-300 millió dolláros (jelenlegi árfolyamok mellett termelési érték becsűlhető, ami kb. 75-90 millió dolláros évi adó többletet, illetve jelentős helyi munkahely teremtést jelent.

   

  A történéseket visszaidézve, a mintegy 2000 éve termelő Aranynégyszög zóna az utóbbi időben a 20. századról az állami bányászatból visszamaradt minden eresztékében elavult felhagyott külfejtéséről (Rosia Poieni) valamint a verespataki arany kutatások engedélyezése körüli évtizedes vitákról (Rosia Montana) szóló híradákerül majd a hírekbe. A mai bányák ugyanis úgy hasonlítanak az egykoriakra, mint a most gyártott Mercedes modellek az egykori Benz-féle első automobilokra.

   

  A beruházó Samax Magyarországon sem ismeretlen. Közös mamájuknak, a Carpathian Gold-nak Humex KFT néven bejegyzett egykori magyar cége több évtizedes működés, itthoni eredményes kutatások után (Recsk, Fűzérradvány) az országgyűlésünk által megszavazott cianid tiltó törvény életbe lépése miatt a közelmúltban vonult ki az országból.

   

  A környező országok közül Szerbiában is jelentős előremozdulás történt érctermelés területén a közelmúltban, a Timok területén található Cukaru Peki Cu.Au előfordulás kínai tulajdonba kerülésével. A tranzakció során 1,4 milliárd dollárért cserélt gazdát és került kínai tulajdonba az előfordulás korábbi kanadai-szerb cége, a Nevsun Resources. Itt jelenleg már a feltáró munkák folynak.

  Megosztás