Gazdaság
ÁSVÁNYVAGYON KATASZTER
2018. november 27.
Földessy János
 • Az MBFSZ térképszerverén hozzáférhetővé vált az ország ásványvagyon nyilvántartásának adatbázisa.

  Így fiatalabb kistestvére lett a már korábban az asvanykincs.hu weboldalon futó hazai térképi ásványi nyersanyagvagyon adatbázisnak.  Bár a testvérke fiatalabb, a szülők kedvezőbb anyagi helyzete miatt jobb jövőkilátások elé néz, mint honlapunk lassabban fejlődő gyermeke.

   

  A website-ra kattintva egy országtérképre érkezünk, rajta az ásványvagyont tartalmazó területek blokkjaival. Ráhívhatók a térképre az érvényes bányászati és kutatási jogok körvonalainak térképe is. A fő nyersanyag kategóriák külön-külön rétegekbe csoportosítva szerepelnek (szénhidrogének, szenek, ércek, ipari ásványok), ezeken belül különféle nyersanyagokat a blokkok színei különböztetik meg egymástól. A blokkokra kattintva felugró ablakban láthatóak az adatok. A jelenlegi nyilvánosságra hozott adattartalom sajnos további tervezési munkákra még alkalmatlan, ízelítő szerepet tölt be, s a nyersanyag vagyonra az adatbázis csak elnagyolt tartományokat közöl (pl. a mecseki szén esetében 100-1000 M tonna). A struktúra viszont alkalmas lenne valós adatok feltöltésére is, amelyekből statisztikai összesítések, feldolgozások készíthetők.

   

  Ajánlanánk azt is, hogy a felugró ablakban a legfontosabb 1-3 adattári referencia is jelenjen meg, ezzel jelentős időt spórolhatna a részletes adatok iránt érdeklődő.

  Megosztás