Gazdaság
A réz diadalútja az origóban
2020. július 29.
Földessy János
 • Olvassa valaki a döntéshozók közül az origo.hu-t? Ilyen értéknövekedés ugyanis nemcsak Ausztráliában lehetséges.

   

  Mint már ezt többször említettem, kedvencemmé vált az origo. Ismétlem, nem azért… Hanem van ott valaki, aki rendszeresen nyersanyagos híreket olvas és tesz közzé. Cikkei az origo név alatt jelennek meg.  Nekem nincs más dolgom, mint elolvasni, esetleg rövidíteni, és hazai vonatkozású kommentárt hozzáfűzni. Ezt teszem most is. Forrásom most: https://www.origo.hu/gazdasag/20200727-rez-arany-nyersanyag-banya-reszveny.html

  “Miközben az arany mindenkori csúcsot ért el hétfőn, az elmúlt hónapok legtöbb profitot hozó nyersanyaga mégsem a sárga nemesfém volt, hanem a réz. Ráadásul úgy, hogy a fém árfolyama jelenleg az év eleji szintjén áll.… Mindeközben … úgy tűnik, a fém árfolyama a belátható jövőben továbbra sem tudja majd átlépni a fontonkénti 3 dolláros lélektani határt. A teljes képhez tartozik, hogy aki idén a rézzel, mint nyersanyaggal, kereskedett az önmagában is sokat kereshetett. Márciusban ugyanis a fém ára 2 dollár körül érte el a mélypontot, majd az azt követő erősödés után mára 3 dollár közelében mozog. Ha … valaki az elmúlt hónapokban olyan, rézhez köthető cégek részvényeiből vásárolt be, mint a Freeport, a Southern Copper vagy a First Quantum, akkor négy hónap alatt több mint 60 százalékos hozamot érhetett el….

  A Freeport például közel megduplázta az értékét március óta, noha ebben sokat számított a vállalat aranyüzletének felívelése is az indonéziai Pápua tartományban. Az Anglo American és a Vale részvényei szintén lenyomták az arany teljesítményét, de még a nehézségekkel küzdő Glencore részvényének erősödése is túlszárnyalta az aranyat.

  …A réz egyik nagy előnye épp az lehet, hogy a nyersanyag árfolyama továbbra is relatíve nyomott. …A réznek innen még hozzávetőleg 58 százalékot kellene drágulnia ahhoz, hogy elérje a 2011-es csúcsát. Mindez pedig azt jelenti, hogy a befektetőknek bőven van még idejük beszállni a rézpiacba, miközben az új csúccsal a nagy aranyrali jövője egyre limitáltabbnak látszik.”

  Nos, eddig az idézet, innen jön a hazai kommentár – azaz ebből a nagy menetből is kimaradtunk. Mint azt az asvanykincs.hu oldalán évek óta hangsúlyozzuk, a recski előfordulás elhanyagolása igen komoly – elmaradt haszonként elkönyvelendő – nemzetgazdasági kárt okoz. A mai árfolyamok szerint a föld alatt felejtett ércvagyon értéke –  mai áron szűken számítva 12,5 ezer milliárd forint – még rendelkezésre áll. De mint az elhagyott gazos telkek, penészes és megfakult dokumentációk, szétázott mintaraktárok,  ebek harmincadján van, kitemetik, betemetik, elárasztják, ledózerolják, átgondolatlan kótyavetyékre kerül. Kár érte, még megmenthető. Magyar befektetők sem járnának vele rosszul, bár kicsit munkás az életrekeltése. De többszörösen visszafizetné a törődést, generációkon keresztül.

  Megosztás