Gazdaság
A nyersanyag helyzettől nagymértékben függ  a feldolgozó ipar beruházási hajlandósága
2022. február 15.
Földessy János
 • Egy világméretű felmérés készült az Ernst and Young megrendelésére a beruházások jövőbeli kilátásairól. A kérdésekre 53 ország 2000 vállalati vezetője válaszolt.

  A vezetők részéről közölt legkomolyabb félelmek a nyersanyagárakkal kapcsolatosak. A válaszadók döntő többsége (87%) az emelkedő nyersanyagárak miatt aggódik leginkább, emellett a kereskedelmi feszültségeket (18%) és az éghajlatváltozás hatásait (17%) tekintik fontos tényezőnek a vállalat növekedése szempontjából.

  A felmérés szerint a következő egy évben a felsővezetés olyan ügyleteket helyez majd előtérbe, amelyek javítják a vállalat működésének hatékonyságát (26%) és a fenntarthatósági (ESG) szempontokat is érvényesítik (20%). A vállalatok 20 %-ában  már működik vagy tervezés alatt van a költségek csökkentése és a kockázatok minimalizálása érdekében átalakítsa ellátási láncok átalakítása.

  A mellékelt hír látszólag nem a kitermelő iparról szól – de azért mégis arról. A nyersanyagárak emelkedése azt jelzi, hogy nyersanyag forrásaink felértékelődnek, érdemes velük érdemben, részletesebben foglalkozni. Másrészt az ellátási láncok átalakítása is érint bennünket, hiszen a távoli, kockázatot jelentő forrásokról a hangsúly a közelebbi, biztonságos forrásokra helyeződik át.

  Mindezeket érdemes számításba venni még nem létező, de égetően szükséges közép-és hosszútávú nyersanyag stratégiánk formálásánál

  Forrás: https://24.hu/fn/gazdasag/2022/02/15/nyersanyagarak-emelkedese-veszelyezteti-beruhazasokat/

  Megosztás