Gazdaság
A brüsszeliek már a spájzban vannak… A magyar bányatörvény a terítéken az uniós fővárosban
2022. április 08.
Földessy János
 • A bizottság szerint a bányatörvény módosításai, ellentétesek az átláthatóság elvével, és nincsenek összhangban a koncessziós irányelv szerinti kötelezettségekkel.

  A bizottság szerint a magyar bányászati törvény módosításai, amelyek lehetővé teszik a bányászati koncessziók átlátható pályázati eljárás nélküli odaítélését, ellentétesek az átláthatóság elvével, és ezért nincsenek összhangban a koncessziós irányelv szerinti kötelezettségekkel.

  Forrás:

  https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/eu-kotelezettsegszegesi-eljaras-kozbeszerzes-kozlekedes-banyaszat-koncesszio.749828.html

  Nem gondoltam volna, hogy a nagypolitika kérdései kicsiny szakmáink szellőzetlen dohos sarokszobáiba is begyűrűznek. Hát tessék…

  A világpolitika és a hírek láthatóan kikerülik a szakirányítást. Az mbfsz.gov.hu oldalon olvashatók között  nemzeti bányászati igazgatási infrastruktúrát, érintő kérdések nem mutatkoznak , sem a nyersanyag hiány, sem az ukrán-orosz háború okozta ellátási problémák témáiban. MIntha hallgatási fogadalmat tett volna a szolgálat/hivatal/hatóság, az utolsó hír válság-előtti, és a geotermikus projekt pályázatok meghosszabbítását jelenti be. Ez a hír is  rögtön elküld a Nyugat-Balkáni Zöld Központ weboldalára, amely szervezet a pályázat kezelőjének tűnik. Csak remélni lehet, hogy ez nem előrejelzés jövőbeli hovatartozásunkra.

  Nos, ha  Mohamed nem megy a hegyhez, akkor fordítva – Brüsszel kopogtatott a kapun, és előterjesztette kifogásait a bányatörvényünk legutóbbi módosításával kapcsolatban.  Kiváncsian várom a fejleményeket, hogy mi a kurucos válasz a brüsszeli bürokraták minden alapot nélkülöző okoskodására.

  Megosztás