Megújulás
Zeolitokról középiskolás szemmel
2021. december 03.
Földessy János
  • A mai hazai középiskolások nem érdeklődnek a földtudományok iránt? Ugyan már!  Középiskolája válogatja.

    A  miskolci  Herman Ottó Gimnázium az ország egyik legjobb vidéki középiskolája, különösen erős képzéssel egy sor természettudományi tárgyban. Ilyen a földrajz, amelyet ott dr. Farkas Anna PhD tanár gondoz, és amely – immár hagyományosan – jelentős számban küld tehetséges hallgatókat (többek között) a Miskolci Egyetem műszaki-földtudományi szakára.

    A Hermanosok második éve vesznek részt az egyetemmel közösen az EU Európai Innovációs Technológiai Intézete (EIT) RM@Schools pályázatán. Az RM ebben az esetben a Raw Materials rövidítést fedi. A tavalyi bolognai konferencián Magyarországról három kitűnő vidéki középiskola csapata szerepelt. Közülük az idén a miskolciak  másodszor vettek részt a (jelenleg online formában megtartott) konferencián egy bemutatóval. A bemutatót két középiskolás diák, Gyenes Iván és Madarász Máté készítette, Farkas tanárnő és dr. Mátyás Tibor geokémikus (Geoproduct Gyógyító Ásványok KFT) vezetésével.

    A háromperces videó anyag ugyan angol nyelvű, de a képek többnyire a kísérő szöveg nélkül is érthetőek. Az a véleményem, hogy még sok ilyen programra lenne szükség, amelyben a gyerekek maguk tapasztalják meg a természetes anyagok végtelen világát, szerkezetüket, használhatóságukat. Az elkészítőknek és a felkészítőknek egyaránt gratulálok.

    A videó megtekinthető az alábbi linkre kattintva (érdemes belenézni!):

    https://drive.google.com/file/d/1WvKsf-6BfvsvQPwNM1hw6YDKHK7LWT9K/view?usp=sharing

    Megosztás