Megújulás
A magmintaraktár egy része a régi bányavágatokban van. Forrás: http://folyoirat.lakohelyunkegyesulet.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=17:rakoczibanya-banyainak-torteneti-es-gazdasagi-attekintese&catid=12&Itemid=137
HURRÁ! Létrejön a GEOCORE Magminta, Gyűjteményi és Laboratóriumi Tudásközpont
2017. augusztus 28.
Földessy János
  • Egy évtizedek óta esedékes adósság régen várt törlesztésére kerül sor a Rákóczi bányai mintaraktár korszerűsítésével. A GINOP-2.3.3-15-2017 pályázat keretén belül a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat nagy értékű pályázati támogatást nyert a magminta-raktári hálózat infrastrukturális fejlesztésére és a Rákóczibányán található egyik raktárbázis korszerű magminta és gyűjteményi anyag feldolgozó munkahellyé és műszerközponttá fejlesztésére.

    A Nógrádi kistérségben megvalósuló fejlesztés eredménye egy tudományos kutatóközpont lesz, amely a hazai igények kiszolgálásán túlmenően a nemzetközi kutatóhálózatokba történő bekapcsolódást a helyszínen megvalósítható mintaelőkészítő és laboratóriumi szolgáltatásokkal teszi vonzóvá a szakmai közönség számára.

     

    A jelenleg földtani gyűjteményi és mintaraktárként szolgáló, erősen felújításra szoruló régi iskolaépületet a projekt keretében felújítjuk és egy korszerű fúrómag- és mintafeldolgozó központtá alakítjuk. Ezzel az épület több évtizedre történő megóvása és hasznosítása, az állami fúrómag- és földtani gyűjtemények egy jelentős része számára korszerű infrastruktúra megteremtése valósul meg. Az építészeti felújítást és bővítést követően a GEOCORE megnevezéssel létrejövő korszerű telephelyen mintegy 200 ezer darab gyűjteményi tételhez, 1239 darab fúráshoz, 32 890 magmintaládához, 298 778 méternyi magmintához férhet hozzá a tudományos, az ipari, vállalkozói szféra.

     

    A GEOCORE központ fedett, fűtött tere évszak- és időjárás-független kutatómunkára válik alkalmassá, amely a jó megközelíthetőségből és az értékes mintagyűjteményből fakadóan hazai és nemzetközi hálózati kutatóhellyé nőheti ki magát. A műszerekkel ellátott kutatószobáknak, az egyazon épületben megépülő kényelmes szálláslehetőségnek köszönhetően tartós helyszíni munkavégzésre is alkalmas lesz.

     

    A GEOCORE Magminta, Gyűjteményi és Laboratóriumi Tudásközponthoz kötődően 4 új kutatói munkahely és potenciálisan a térségben 2-3 egyéb munkahely jön létre. A központ fejlesztése katalizálhatja a kistérség egyéb szolgáltatásainak fejlesztését is.

     

    A konzorciumvezető Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat mellett az MTA Atommagkutató Intézet, Debrecen (ATOMKI) és a Miskolci Egyetem, Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet (AFKI) mint konzorciumi partnerek valósítják meg a fejlesztést.

     

    Az elnyert támogatás összege: 649 729 101 Ft. Ebből a következő műszerberuházások valósulnak meg:

    • Rákóczibánya telephellyel:
    • Mintaelőkészítés: Abrazív vágógép, pertográfiai vá- gó-csiszológép
    • Paraméter szkennelés: ImaGeo V5 Magszkenner, HPGE természetes gammasugárzás detektor, mágneses szuszceptibilitás mérő
    • Laboranalitika: Ni-U fluoreszcens kutatómikroszkóp, polarizációs mikroszkóp, hordozható asztali röntgendiffraktométer, hordozható XRF analizátor, környezeti SEM, szemcseméret és szemcsealak analizáló készülék
    • Mintareprodukció: 2.0 MP 3D szkenner, 3D nyomtató alaprendszer
    • Debrecen telephellyel (ATOMKI):
    • K-Ar és Ar-Ar radiometrikus kormeghatározás: ARGUS VI nemesgáz tömegspektrométer
    • Miskolc telephellyel (ME AFKI):
    • Áteresztőképesség: hordozható, illetve digitális nano permeaméter berendezések
    • A projekt tervezett befejezése: 2020. június 30.

     

    Forrás: http://www.mbfh.hu/gcpdocs/201708/hirlevel_2017_1_hu.pdf

    Dr. Maros Gyula

    Megosztás