Megújulás
Solti Gábor, szakmánk új keresztes lovagja
2020. október 22.
Földessy János
 • Dr. Solti Gábor geológust elismerte az agrárium.

  Orbán Viktor miniszterelnök úr előterjesztésére Áder János Magyarország köztársasági elnöke dr. Solti Gábor geológusnak a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke, a Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért kuratóriumi elnöke részére a bio- és ökogazdálkodás Kárpát-medencei, illetve magyarországi meghonosítása, valamint fejlesztése érdekében végzett munkája elismeréseként a

  MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT

  kitüntetést adományozta.

   

  A kitüntetést az október 23-i megemlékezése keretében az Agrárminisztériumnak a Vajdahunyad vár üvegkupolás termében adta át dr. Farkas Sándor miniszterhelyettes. A kitüntetés méltatását a moderátor, Gundel Takács Gábor mondta el.

  Solti Gábor (73) valaha a MÁFI geológusaként folytatta szélmalomharcát egy máig alig ismert nyersanyag, az alginit ügyében.  A számos kutatási jelentés, alginit konferencia, a több helyen felismert és bizonyított ásványvagyon mind dossziékban maradt. Végül, valamikor húsz évvel ezelőtt feladta a reménytelennek látszó erőfeszítéseket és kivonult a szakmából. Volt ezután polgármester, biogazda, kuratóriumi elnök. A magas kitüntetést a biokultúra, ökogazdálkodás  Kárpát-medence méretű összefogásáért kapta.

  Mióta otthagyta a szakmai szolgálatot, senki nem foglalkozik ezzel a nyersanyaggal, ennek fejlesztésével,  csak talajjavítóként kerül forgalomba kis mennyiségben. A manzardszobájában őrzött alginit adattár mintegy 7000 tételt tartalmaz. Az anyagot hívják sokkal szexisebb néven, olajpalának, azaz alternatív fosszilis energiahordozónak is.  A becsült ásványvagyon többszáz millió tonna, több lelőhelyen.  Akit ez bővebben érdekelne, beleolvashat a kiterjedt megjelent szakirodalomba , illetve a wikipediába:

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Alginit

  A kitüntetéshez neki és munkatársainak szívből gratulálunk.

  Megosztás