Megújulás
Fotó: Gál Gábor
Last minute – vége a fosszilis energiahordozóknak Európában?
2019. november 15.
Földessy János
 • Az EIB – Európai Beruházási Bank – , mint az EU hitelezési szerve döntött úgy, hogy 2021 végén abba hagyja az olaj-, gáz- és szénprojektek finanszírozását.

  Tavaly ez mintegy 2 milliárd eurónyi projektfinanszírozást tett ki. Az új politika értelmében az EIB-támogatást igénylő energiaprojekteknek be kell tudni mutatniuk, hogy egy kilowattóra (kWh) energiát képesek előállítani kevesebb mint 250 gramm szén-dioxid kibocsátásával – ez kizárja a szén és az olaj, de a hagyományos gázüzemű erőműveket is sorból.  A bank az új technológiás gázerőműveket támogathatja – ennek viszont az az ára, hogy például a szén-dioxid-leválasztási, illetve -tárolási technológiát kell a rendszerbe illeszteniük, vagy a hő- és energiatermelés kombinálását a megújuló gázok (pl. biogáz) bekeverésével kell kiegészíteni.

  Az EIB döntése elsőként az volt – és ezt az EU pénzügyminiszterei a múlt héten egyhangúlag támogatták – hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos projektek finanszírozását fokozatosan szüntessék meg az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. Az EU-n belüli megosztottság miatt azonban – engedve néhány országnak, mely a földgáz-finanszírozás folytatását szerette volna elérni – végül Andrew McDowell úgy módosította az eredeti elképzelést, hogy 2020 vége helyett 2021 végéig tolta ki a határidőt.

  Forrás: napi.hu

   

  Megosztás