Megújulás
Kritikus Nyersanyagaink Maraton -2 Kobalt
2020. október 02.
Földessy János
 • Mély gazdasági válság van, a vak is látja. A kilábaláshoz források kellenek, bőséggel. Vannak határainkon belül feltáratlan forrásaink, részben természeti erőforrások, de ezek jelentősége nem jut el a döntéshozók tudatáig. Van szakmai szolgálatunk, de a nyilvánosságot kapott információk szerint  még nem foglalkozik a kritikus nyersanyagok kutatásával. Segíteni szeretnék a Szolgálatnak, hogy teljesíteni tudja küldetését és szolgálja kutatásaival az ország adófizetőit. 

  Az EU 2008-ban még 14, jelenleg már 30 különféle stratégiai fontosságú nyersanyagot tart számon, amelyek ellátása az Unión belül jelentős kockázatú. Ebből nagyszámú anyagfajta jelenléte ásványi formában ismert, de ismeretessége elégtelen a kitermelés gazdaságosságának megitéléséhez.Ezeket vesszük sorra a sorozatunkban. Csak egy-két hivatkozást közlünk, a többi hivatkozás ezekben található.

  Kobalt

  Magmás fázisokban a korai szilikátokba  épül be, helyettesítve a vasat. A hidrotermás ércesedésekben gyakran Ni, Ag és U kíséri. Az érctelepek mállásakor, oxidációs zónában és vaskobakban, a Co szulfát, arzenát, karbonát és hidroxil ásványokat képez. A lepusztulás-üledékképzés szakaszában a Co a Mn viselkedéséhez hasonlóan kolloid állapotban csapódik ki, majd 3+ vegyértékkel Mn-oxidokhoz (pl. aszbolán) kötődve válik ki lateritekben, bauxitokban, vasércekben.

  Hagyományos felhasználási területei az üvegszínezés, valamint permanens mágnesek, ötvözetek, volfrám-karbid keményfémek, kerámiák, vegyipari és olajipari katalizátorok előállítása . A mikroelektronikai eszközök (pl. mobiltelefonok, kamerák, hordozható számítógépek) elterjedésével és a hibrid gépjárművek megjelenésével a nikkel-kadmium és a nikkel-fémhidrid akkumulátorokban nyert új alkalmazást, fontos akkumulátor fém (Wilburn 2008). Az elhasználódott eszközök a kobalt újrahasznosításának elsődleges forrásai. Gyakran alkalmazzák a festékiparban pigmentként (üvegek színezésére már az ókortól), katalizátorok gyártásához valamint a gyógyszeriparban, lévén az egyik alapvető biológiai nyomelem.

  A kobaltérc világtermelés 67%-át a Kongói DK nyújtotta a 2010-es adatok szerint (Brown et al. 2012), ezen túl Kína (6,2%), Zambia (4,9%) Ausztrália (4,6%) és Kanada (4,4%) a fontosabb termelők. A kongói bányászatot a világ etikátlannak minősíti, és szúmos orszúg erre embergót hirdetett (https://www.ft.com/content/c6909812-9ce4-11e9-9c06-a4640c9feebb)

  Hazai kobalt dúsulások

  Magyarország területén a korábban ismert legfontosabb Co-indikáció és dúsulás a felsőcsatári bázisos, szerpentinesedett kőzetekhez kapcsolódik (140 ppm Co),  de indikációkat ismertünk Nagyirtáspusztáról és Perkupáról (300-800 ppm Co) is.

  A 2012-14 közötti mintázások alapján magas Co koncentráció jelentkezik az úrkúti mangánércban (átlagosan 79, max. 1000 ppm Co). Jelentős a recski szkarnos piritek maximális Co tartalma (450 ppm Co), illetve rendszeres Co dúsulás jelentkezik a DNY-bükki gabbrókban (Rm 135 gabbróban kobaltin, nem elemzett),

  A legjelentősebb Co dúsulást 2010 előtti mintákban a Diósviszló 4 fúrás perm-triász homokköveiben kialakult piritben mértek  (4700 ppm Co), míg a modern mintázásokban maximális érték (5700 ppm Co) a bükki Répáshuta  karsztos dolina kitöltésben reziduális breccsa anyagaként.

  A kobalt jelenlegi ára 34,5 USD/kg kobalt fém. A legutóbbi mintázásaink során kapott max.  5700 ppm Co tartalmú anyag értéke tonnánként 200 USD lenne. Az úrkúti mangánérc Co tartalma kiemelkedő, maximális értéke 1940 ppm, 70 USD/t, jóval meghaladva a hordozó érc mangán tartalmának értékét.

  További információk:

  http://kritikuselemek.uni-miskolc.hu/files/files/CriticEl_2_Monogr%C3%A1fia_k%C3%B6tet.pdf

  http://kritikuselemek.uni-miskolc.hu/files/files/egyetem10_vegso_okt26.pdf

  A jövő héten: FLUORIT

   

  Megosztás