Megújulás
Indul a Nemzetközi Nyersanyag Obszervatórium
2017. december 04.
Földessy János
 • Európai nyersanyag forgatókönyvek 2050-re.

  A 15 európai partner, köztük a Miskolci Egyetem és a Magyarhoni Földtani Társulat részvételével folyó INTRAW H2020 nemzetközi projekt jelentős mérföldkőhöz érkezett. 2017 november 7-én Brüsszelben megkezdte működését az EU és öt fejlett nyersanyag iparral rendelkező tengerentúli ország, Kanada, Egyesült Államok, Ausztrália, Dél-Afrika, Japán részvételével a Nemzetköri Nyersanyag Obszervatórium.

   

  Az új, politikai áramlatoktól független, not-for-profit szervezet a nyersanyag kutatás, termelés, újrahasznosítás területén hangolja össze és teszi közzé az európai és a fejlett nyersanyag iparral rendelkező tengerentúli országokkal kapcsolatos földtani, jogi, technológiai ismereteket.

   

  A projekt közreműködő partnerei három lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel a globális nyersanyag helyzet alakulására, és ennek figyelembe vételével elemezték hosszú távú kutatás-fejlesztési, oktatási, ipari és kereskedelmi, illetve újrahasznosítási téren felmerülő együttműködési lehetőségeket. Mindhárom fejlődési iránynak valószínűsége van az európai fejlődésben, és igen eltérő nyersanyag stratégiák kiépítését követeli meg. Az egyik lehetséges irány a még hatékonyabb integráció, a másik a nemzetállami elzárkózás, köztes verzióként pedig a korlátlan kereskedelmi kapcsolatokon alapuló fejlődési stratégiát vették alapul az obszervatórium adatbázisainak tervezésénél.

   

  A brüsszeli Nyersanyag Héten lezajlott ünnepélyes megnyitó után az obszervatórium megkezdte működését. A létesítmény nyújtotta lehetőségekről részletesen a

  http://intraw.eu/intraw-takes-you-back-to-the-future/

  http://intraw.eu/launch-of-the-international-raw-materials-observatory/

  weboldalakon lehet tájékozódni.

  Megosztás