Megújulás
Már Recsk is az adatbázisban...
Ásványi nyersanyagaink térképszoftver
2018. április 16.
Kutas Dávid and Földessy János
 • Elindult az Ásványkincs.hu térképszoftvere. Azoknak akik még rendületlenül hisznek a magyar ásványkincsekben – Magyarország csak feltáratlan, de nem ásványkincsekben szegény ország…

  Az Ásványkincs.hu eredeti célja a 2016. kora nyári indulását követően nem csak az volt, hogy egy új, szabad felületen hozza össze a szakmát és a szakma iránt érdeklődőket különböző témakörök lefedése (pl. GeoLeaks vagy Felsőoktatás) által hanem, hogy  korábbi és jelenlegi ásványkincs lelőhelyeinket modern térképi formában összegezze.

  Az célkitűzések érdekében komoly energiákat mozgattunk meg és most közel két évvel később indul el az Ásványkincs.hu modern térkép alapú szoftvere. Az első kihívásokat a technikai jellegű problémák jelentették, például:

  • hogy milyen adatbázis alapjaira építsük fel a térkép rendszert úgy, hogy az egyszerűen másolható, módosítható legyen,
  • döntést kellett hoznunk arról, hogy limitált forrásainknak megfelelően, milyen technológiájú térképet alkalmazzunk amely viszonylag egyszerűen köthető egyéb nyílt forráskódú szoftver komponensekhez.

  Miután a technikai jellegű problémákat sikerült részben kiszortíroznunk az elvárásainkat és terveinket ehhez képest módosítottuk. A módosításokat követően következett a munka dandárja… A létrejött keretrendszerbe a korábbi sokszor még mindig papíron lévő információkat össze kellett gyűjteni, feldolgozni, korrektúrázni és a keretrendszer lehetőségeihez igazítani.

  A szoftverről részletesen…

  A létrejött szoftver két formában érhető el:

  1. az Ásványkincs.hu főmenüjének Nyersanyag menüpontjára kattintva így a honlapba mindenhol beépülve, illetve
  2. önálló oldalon teljes méretben itt: http://asvanykincs.hu/map-attekinto/

  A térkép funkciói

  Az interaktív áttekintő térképen öt kategóriában tekinthet meg hazai lelőhelyekről és nyersanyagokról információkat. Az egyes jelölőpontokra kattintva bővebb információ látható egy-egy helyszínről, majd a részletesen feliratra kattintva a teljes leírást és minden kapcsolódó anyagot megtekinthet. Az öt kategória a következő:

  1. Fémhordozók, ércek,
  2. Ipari ásványok,
  3. Szenek,
  4. Építőipari ásványi nyersanyagok,
  5. Szénhidrogének és Geotermia.

  A térkép tartalmazza  a Szilárd ásványi nyersanyagok Magyarországon. (Szerző: Pál-Molnár Elemér, Biró Lóránt. Kiadás éve: 2013. Kiadó: GEOLITERA. Nyelv: magyar. ISBN: 9789633062449) teljes hazai helyiségnév anyagát. SZANY 172 a könyv 172. oldalára mutat.

  Információ szűrés és megosztás

  A térkép jobb felső sarkában lévő fogaskerékre kattintva az egyes kategóriák szűrhetőek is, illetve a térképek külön is megoszthatóak pl. emailben, például a Szénhidrogének és Geotermia egyéni térkép linkje a következő: http://asvanykincs.hu/map-szenhidrogenek-es-geotermia/

  Az Ásáványkincs.hu szerkesztői őszintén remélik, hogy a térkép elnyeri helyét a diákok, szakmabeliek szívében és aktív részévé válik a magyar nyersanyagkutatás mindennapjaiban.

  Az informatikai megvalósítás Kutas Dávid Tamás munkája, a  térképi koordináták összegyüjtésében Szarvas Gábor BSc hallgató működött közre.

  (Amennyiben technikai jellegű hibát észlel kérjük jelezze azt a info@asvanykincs.hu címre)

  Megosztás