Megújulás
Arany- és ezüstérc Füzérradványban
2017. november 12.
Földessy János
 • A Tokaj hegység geokémiai alapú érckutatásáról tartott előadást Dr. Csongrádi Jenő geológus a Természeti Erőforrások Kutatása és Hasznosítása Szakkollégium szervezésében Miskolcon, 2017. november 6-án.

  Az előadást nagy érdeklődés kísérte, mintegy harminc érdeklődővel. Az 1980-as évek közepétől, az előadó által kezdeményezett finn-magyar együttműködésben induló program során a korábban feltáratlan Tokaj hegység egész területén ritka hálózatban vettek mintákat különféle földtani anyagokból, patakhordalékból, talajból, kőzetkibúvásokból, hordalékból előállított nehézásvány dúsítmányokból. Az egymástól független minták egybehangzó anomális pontjait lehetséges arany-ezüst ércesedésként jelölték ki, a geokémiai karakter (Au, Ag, Hg, As, Sb) dúsulása alapján. A kijelölt nyolc terület (köztük a korábban ismert Rudabányácska és Telkibánya) új kutatásokat generáltak.

   

  Ezek közül a 2000-es évek közepén zárult Füzérradvány környéki  kutatás alapján megrajzolható földtani kép a hévforrásokhoz kapcsolt Au ércesedés modelljének felelt meg, és jelentős dúsulásokat tárt fel az egykori  gejzír működéshez kapcsolható arany és ezüst ércesedésből. A kutatások a cianid technológia betiltását eredményező parlamenti  döntés miatt szakadtak meg. A Füzérradvány környéki három megjelölt anomália terület közül csak egynek a fúrásos kutatására került sor, a másik két, jelentősebb dúsulási terület még részletes megismerésre vár.

   

  Ha valakit a füzérradványi kincsesláda kulcsa érdekelne, az előadás anyagát mellékeltük.

  Bővebben: http://epa.oszk.hu/01600/01635/00362/pdf/EPA01635_foldtani_kozlony_2014_144_4_383-390.pdf

  Megosztás