Felsőoktatás
TAKE-IT-ESEE: Egy nemzetközi diák projekt sikeres elkészülte
2021. december 01.
Földessy János
 • 2021 szeptembere óta egy nagyszerű közös kezdeményezésen dolgozott Miskolc, Kolozsvár és Zágráb Take-It-ESEE néven futó geológus-geofizikus csapata.

  A verseny lényege projekt értékelés. A  projekteket USA, Kanada, UK, Ausztrália és más országok szervezetei ajánlották fel, megnyitva ezek adatbázisát a versenyzők előtt. Csapatunk ennek keretében az észak írországi földtani szolgálat TELLUS regionális kutatási programjának adatfeldolgozásával értékelte a terület orogén övi arany ércesedéseinek  potenciálját.

  A mellékelt képen látható a csapat Gál Ágnes, a  kolozsváriak vezető tanára kivételével.

  Minden hétfőn  volt rendszeres koordinációs megbeszélés. A csapat egy része Kolozsváron, más része Zágrábban, harmadik része Miskolcon, a koordinátor Svédországban – ez nem lenne lehetséges új technológiák – pl. a konferencia beszélgetés és internet nélkül.

  A feladat is nemzetközi – Észak Írország érckutatási potenciálja. Az ebből választott téma végül: a terület orogén arany érctelepeinek felderítési lehetőségei,  – új technológiákkal, az  adatokból kapott információk minél jobb feldolgozásával az érces területek felderítése érdekében. Hetven éven túli professzorként csak ámulok a fiatalok biztos „hangszerkezelésén”, a különféle eszközök alkalmazásában, amelynél interneten pattognak ide-oda az adatok és a feldolgozási eredmények. Historikus adatok vetülnek legújabb geokémiai feldolgozásokra és geofizikai mérési adatokra, és rejtett szerkezeti kapcsolatok domborodnak ki az adatok dzsungeléből.

  A több hónapos munka sikerrel ért véget és a feldolgozásból született tanulmányt határidőn belül véglegesítve töltötte fel a csapat a kanadai szerverre. A munka egyik végtermékekent mellékelt térképen a kis számok kék tengeréből kiemelkedő 5×5 km-es sárga-barna cellák jelentik a további kutatásra javasolt területeket.

  takeitesse

  A beadott prezentáció most az értékelésre vár. Az eredménytől függetlenül a siker már megszületett. Az elkészült nagyon jó minőségű értékelő munka egyedülálló lehetőség volt az életben is előforduló nyersanyagkutatási folyamatok megismerésére. Egy nemzetközi csapat egy adathiányos projektet szoros időkeretek között kutatási célterületek kijelöléséig fejlesztette – ez a valódi felkészülés az életre – a verseny eredmény már csak szerény ráadás lehet. Várjuk meg a végét.

  Köszönet ezért a szervezőknek, a professzoroknak: Gál  Ágnesnek, Marton Istvánnak, Mádai Ferencnek, Takács Ernőnek, és a koordinátornak, Csomai Dávidnak, valamint a többieknek az összes helyszínen. Tovább szorítunk a csapatnak….

  Megosztás