Felsőoktatás
Nemzetközi Bányászati Iskola Dubrovnikban Miskolcról
2021. november 01.
Topa Boglárka
 • 2021 október 20–22. között a horvátországi Dubrovnikban sikeresen megrendezésre került a “Dubrovnik International Mining School” idei szakmai továbbképzése (https://dim-esee.eu/) az EIT Raw Materials DIM-ESEE projektje keretében.

  A programban a nemzetközi konzorcium tagjai 2021–2024 között egy közös témára – az innovációra – fűzik fel a választott előadásokat.

  Az idei évben az innováció alkalmazása a nyersanyagkutatásban volt a fő tématerület és az egyetemünk Műszaki Földtudományi Karának Ásványtani – Földtani Intézete volt a főszervező és egyben lebonyolító is, melyben társsegítséget a Geofizikai és Térinformatikai Intézettől kapott.

  A háromnapos rendezvényen a nyersanyagszektorban dolgozó szakemberek számára nyújtottunk szakmai továbbképzést. A program mindhárom napja más tématerületet érintett a nyersanyagkutatásban.

  DIM_ESEE_2021_D2U3

  Az első napon az ünnepélyes megnyitót követően egy EU-s kitekintésben lehetett részünk, melyet a vízzel elárasztott bányatérségekre kifejlesztett vízalatti autonóm robottechnika és technológia (UNEXMIN, UNEXUP) látványos bemutatása követett. A második nap során a geokémiai “vektoring” rendszerrel ismerkedhettünk szemléletes esettanulmányok kíséretében. Az aznapi előadások zárásaként hordozható geokémiai analitikai eszközök (kézi LIBS és XRF) bemutatója következett, mely nagy sikert aratott a jelenlévők körében. A harmadik napon a résztvevők a különböző geofizikai mérési módszerekbe, illetve ezek precíz kiértékelésébe nyerhettek betekintést. A Covid19 helyzetre való tekintettel a program hibrid módon került megrendezésre, minek köszönhetően a részvételi lehetőség személyesen és online formában egyaránt lehetséges volt.

  Megosztás