Felsőoktatás
Miskolciak az ásványi nyersanyag kutatás világgyőztes csapatában
2023. március 09.
Földessy János
 • A PDAC NGEA verseny aranyérmese lett a magyar-román-horvát-svéd-francia vegyesválogatott.

  A  PDAC Prospectors and Developers Association of Canada NGEA  a világ legtekintélyesebb ásványi nyersanyagkutatási szervezete, amely évenként rendszeresen Toronto-ban tartja egy hetes összejövetelét, amelyen a világ összes nagy és kis bányavállalata résztvesz. Harmadik alkalommal írtak ki projekt értékelési versenyt egyetemeknek a NGEA – Új Generációs Nyersanyagkutatói Díj elnyeréséért. A 2022-ben zárult második alkalommal egy kelet-európai vegyes csapat indult, fejezte be sikerrel a munkát, bár nem jutott a döntőbe. A 2023-as verseny munkái már az előző évben kezdődtek, amikor ismét egymásra talált a korábbi versenyen szereplő több egyetem, és régi-új felállásban ismét beneveztek a versenyre. A nevezést több mint egy féléves felkészülés követte.   Kiváló szakemberek vezették a csapatot: Marton István (geokémia, Kolozsvár), Kiss János (földtan, geofizika, Budapest), Mádai Ferenc (környezetföldtan, szociális licensz, Miskolc). Igen jelentős támogatást adott a szervezésben Gál Ágnes (UBB, Kolozsvár). A feldolgozott téma a Flin-Flon érctelep együttes (Manitoba, Saskatchewan) további perspektiváinak innovatív értékelése volt.

  A A verseny nagyon éles volt, a világ hatvan egyeteméről indultak a döntőbe jutásért, hat csapat került a döntőbe, s a magyar-svéd-horvát-francia vegyesválogatott szerezte meg a nagydíjat.  Flinstone csapat, melyben három miskolci MSc-PhD hallgató, TEKH tag résztvett, elnyerte a Gran Prize fődíjat a 2023 március 6-án Toronto-ban rendezett globális versenyén.

  Gratulálunk a csapatban résztvevő hallgatóknak: Csomai Dávid (U Lund), Irma Becelyte (U Lund), Ervin Veress (TU Lulea), Ivan Vujevic (U Liege), Josip Vincek (U Zagreb), és három saját hallgatónknak: Kholoud Jlaeil, Mohamed Oraby, Rudolf Kraitl.

   

   

   

   

   

  Megosztás