Felsőoktatás
Miskolc – Oxford tengely, avagy a pandémia előnyei
2020. november 28.
Földessy János
 • Két oxfordi geológus hallgató dolgozik Tokaj hegységi érckutatási témán a Miskolci Egyetem oktatóinak segítségével

  A történet kezdetei az 2020-as év elejére nyúlnak vissza, amikor a  TEKH Szakkollégium a szükségből erényt kovácsolandó Magyarország nyersanyag előfordulásai témában négy előadásos rövidkurzust tartott. Ebbe kapcsolódott be hallgatóként  az Oxfordi Egyetem egyik magyar diákja, aki korábban már az SEG egyik terepgyakorlatán járt a Tokaj hegységben. Emailen megkeresett, és elmondta, hogy egy másik hallgatóval együtt diplomadolgozati témát keresnek. A korábban kiválasztott afrikai terület ugyanis megközelíthetetlen a járvány korlátozások miatt.

  Mivel a vidéki egyetemek hagyományosan összetartanak, így történt ez most is, és tapasztalt miskolci oktatók álltak a kezdeményezés mellé. A hallgatókat Oxfordban egy világszerte ismert geológus professzor, Lawrence Robb  vezeti, aki szintén áldását adta a kapcsolatra. Az egyikük a fűzérradványi arany-ezüst ércesedés feldolgozását végzi, a másikuk a telkibányai arany-ezüst ércesedés kálium metaszomatózis sajátosságainak kőzettani és geofizikai vetületét dolgozza fel.

  A logisztika és IT minden eszközét igénybe véve folynak a munkák, hiszen adatok rendszeres cseréjére, minták vételére, ezek kiküldésére és eredmények visszajuttatására van szükség, az előrehaladás rendszeres megvitatása mellett. A munka közös hátterét pedig a Miskolci Egyetem és a TU Kosice által a 2000-es években kiépített Földtudományi Terepi Oktatópark oktatási célt szolgáló gazdag adatbázisa adja.  Még  Telkibánya  is belépett a segítők közé Bartók József terepi túravezető személyében, aki a még hiányzó mintákat vette meg a Kánya-hegyen, dokumentálta és juttatta el Oxfordba.

  Minden nagy dolog a véletlenek számos buktatóján keresztül jön létre, reméljük, hogy így lesz ez a mostani projekttel is. Az oxfordi csapat – még egy taggal kiegészítve – már résztvett (és nyert) november végén az EIT RM Miskolci Egyetem által szervezett DigiEduHAck vetélkedőjén digitális terepgyakorlati téma megjelenítésével és menetének nagyszerű kidolgozásával.

  Mindenesetre, ha Oxford tovább szeretné folytatni ezt az együttműködést a pandémia után is, Miskolc valószínüleg nem áll majd ellent.

  Megosztás